Belevenissenbos (© Fotostudio Wierd)

Vlak bij Lelystad, aan de noordzijde van het Zuigerplasbos ligt het Belevenissenbos en is te vinden aan Veldweg 96 in Lelystad. Bij het naderen via de hoofdentree kan men een parkeerplaats vinden voor de auto (zo’n 200 auto’s), maar het is natuurlijk beter om de fiets te nemen. Vanaf het centrum van Lelystad is het zo’n 20 minuten fietsen. 

Geen permanent toezicht 
Het moet gemeld worden dat in het Belevenissenbos geen permanent toezicht is. Dat betekent dat de kinderen er spelen onder toezicht van ouders of begeleiders. De geplaatste speeltoestellen en andere activiteiten zijn gekeurd op speelveiligheid. 

De keuring wil niet zeggen dat er geen letsel opgelopen kan worden. Volgens de Stichting Het Belevenissenbos Lelystad leren kinderen in het bos hun grenzen kennen. Dat betekent dat het spelen voor eigen risico is. 

Veel water 
Tevens is er veel water te vinden in het Belevenissenbos, dat varieert van een halve meter tot 1 meter. Tevens zijn er veel oevers die door de klei erg glad kunnen zijn. Tevens kan dit met zich meebrengen, dat het niet altijd even makkelijk is om uit het water te klimmen.  

Daarom is er ook de regel dat kinderen die niet of niet goed kunnen zwemmen, alleen in de buurt van het water mogen komen onder permanent toezicht van een volwassene. Daar het water (deels) officieel zwemwater is, is zwemmen toegestaan. 

Speciaal bos maar mét regels 
In het Belevenissenbos staat het spelen en het speelplezier van kinderen voorop. Dit houdt in dat er dingen wel en dingen niet mogen. Zo is het openbaar terrein waar men kan struinen door het bos, zwemmen, pootje baden, hutten bouwen, in bomen klimmen, bloemen plukken.   

Maar er zijn ook zaken die niet mogen, zoals een hond meenemen, in of bij het water als men niet kan zwemmen, de paarden benaderen, aaien of voeren, afval laten liggen, kampvuurtjes stoken, (overmatig) gebruik van alcohol, afspelen van muziek.  

Netjes ingericht 
Op verschillende plaatsen in het Belevenissenbos staan grote picknicktafels. Hier mag gebruik van maken en het meegebrachte eten en drinken hier nuttigen. Het is wel netjes, om het eigen afval weer mee te nemen of netjes op te ruimen. 

Daarnaast mag men ook een stoel of een parasol meenemen. Maar de regel is en blijft, dat men de eigen ‘rommel’ opruimt. Dit houdt in óf meenemen naar huis óf netjes in de afvalbakken deponeren, zoals het hoort.

En ondertussen is het genieten van het Belevenissenbos. Het bos is vrij toegankelijk, maar bezoekers worden wel gevraagd om 1.50 euro bij te dragen, zodat het bos in stand worden gehouden. Zo zijn er ruim 150 speeltoestellen. Men kan ook een bedrag doneren via de site.  

(Bron: Belevenissenbos Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights