Asbest (© Pixabay)

IJSSELSTEIN – Begin de maand mei kwam de gemeente IJsselstein met een bericht over asbest. Het artikel sprak over het opknappen van de tuin. De inwoners van de gemeente werden gevraagd om bij het aanpakken van het schuurtje of aanbouw met asbestdak dit direct aan te pakken. 

Risico voor gezondheid 
Volgens de site van de gemeente zijn asbestdaken een risico voor de gezondheid en het milieu, omdat ze beschadigd kunnen raken door weer, wind en mos. Hierdoor kunnen bij daken met asbest kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Hoe ouder het dak is, hoe groter de kans wordt dat deze vezels vrij kunnen komen. IJsselstein geeft aan dat men  geschroefde golfplaten onder voorwaarden zelf mag verwijderen. Het is vrij eenvoudig en kostenbesparend. 

De site Asbest info spreekt over een aantal zaken over asbest. Zo zou het woord asbest afkomstig zijn van het Griekse woord ‘asbestos’, wat onbrandbaar betekent. Het is een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen die bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Er wordt door de wetenschappers een indeling in 2 hoofdgroepen aangegeven, waarbij zelfs nog een onderverdeling bekend is.  

Asbest is een tijd lang commercieel gebruikt, mede gezien het feit dat het onbrandbaar zou zijn en dat het niet te duur was. De indeling in hoofdgroepen en kleurschakering brengt een bepaalde mate van gezondheidsrisico’s met zich mee (de aard van de bestanddelen). Echter, het gaat vooral om het feit of de vezels gebonden zijn met andere materialen, tevens de staat van het bindingsmateriaal.  
Indien de materialen uiteenvallen, kunnen de risico’s voor de gezondheid ontstaan, zeker als de vezels zich gaan verspreiden in de lucht. Ook hier is een onderverdeling te maken. Dit is 1. vast asbest, 2. semi-hechtgebonden asbest en 3. los asbest. 

In principe zou uit asbest van groep 1 geen vezels vrijkomen, mits alles in goede staat is en blijft. Dit asbest werd vaak gebruikt in vloer- en wandafwerking, bloembakken, afvoerbuizen.
Het asbest uit groep 2 was in feite hetzelfde als groep 1, maar door veroudering of beschadiging aan het bindmiddel in zo’n slechte staat dat er vezels vrij kunnen komen. Golfplaten op daken zouden hier onder kunnen vallen.  
Los asbest (groep 3) is de gevaarlijkste groep, daar er vezels zijn die makkelijk vrij komen. Deze groep kan bij isolatiematerialen of asbestpapier voorkomen. 

Lang is er alléén gekeken naar een aantal goede eigenschappen van asbest: sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Natuurlijk de prijs niet te vergeten. Daarom werd het asbest tot 1994 gebruikt in golfplaten, platte dakleien en bitumen, maar niet in gewone dakpannen.  

De gemeente IJsselstein heeft aangegeven dat als men golfplaten wil verwijderen, men eerst een sloopmelding moet indienen bij het Omgevingsloket online. Niet eerder dan er goedkeuring is ontvangen, kan men het dak verwijderen. Tevens geeft de gemeente aan dat men beschermende kleding aan moet trekken en het materiaal op de juiste manier moet afvoeren naar het recyclestation aan de Archimedesstraat. 

De volgende stap – na de verwijdering van het asbestdak – is het plaatsen van een nieuw dak. Voor de inwoners die het nieuwe dak isoleren of een groen dak terugplaatsen, is het mogelijk om een deel van de investering terug te verdienen. Dit is goed voor de inwoner en het milieu. Meer informatie en subsidiemogelijkheden zijn te vinden op de websites Milieu Centraal en Asbestdaken op Nul .    

(Bronnen: Gemeente IJsselstein, Asbest Info, Milieu Centraal, Asbestdaken op Nul) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights