Platanen Markt_1 (© gem Coevorden)

COEVORDEN – Eind maart liet de gemeente Coevorden weten dat het gebied Markt-Haven in de binnenstad dit jaar opnieuw ingericht zou worden. De plannen zijn eind maart door de gemeenteraad aangenomen. De bedoeling is dat het gebied onderdeel zal gaan worden van het Kasteelpark. 

Herinrichting gebied 
De herinrichting van de Weeshuisweide is eind 2023 afgerond en de volgende stap is de aanpak van het gebied Markt-Haven. Hierbij is het voor de gemeente van groot belang – en ook voor de ondernemers – om de terrassen op de Markt te vergroten. De gemeente heeft duidelijk laten weten dat de platanen op de Markt blijven staan, maar dat ze wel al worden voorbereid op de nieuwe inrichting.    

Die voorbereiding betekent voor de platanen dat de kronen voor het groeiseizoen van 2024 stap voor stap verkleind gaan worden. Volgens de uitleg van de gemeente zou het verkleinen van de kronen betekenen dat de boom minder van zijn wortelgestel hoeft te vragen. Tevens gaf de gemeente aan dat de toekomstige werkzaamheden minder invloed zullen hebben op de gezondheid van de bomen. De gemeente laat dit stap voor stap doen, zodat de bomen langzaam kunnen wennen aan de nieuwe situatie. 

Daarnaast – en dat is dan weer wel opvallend – door de platanen te snoeien zal dit de overlast verminderen zoals deze op de horecaterrassen wordt ervaren. Met andere woorden, de gezondheid van de bomen is niet het belangrijkste item, maar dat zijn de terrassen. 
Ondertussen zijn de eerste bomen al gesnoeid. Tevens heeft Coevorden gemeld dat voor het volgende groeiseizoen de boomkronen verder worden voorbereid op de nieuwe situatie. Tevens wil de gemeente de platanen vaker snoeien om de overlast te beperken.  

Een andere opvallende zaak is de verlichting, die – volgens de gemeentelijke site – in de bomen hangt. De verlichting is eigendom van de Coevorder Handelsvereniging. Bij de eerste snoeiwerkzaamheden is (of wordt) de verlichting weggehaald. Men heeft gezien dat de verlichting al zo lang in de boom heeft gehangen dat ze op plaatsen al ingegroeid is. Hierbij waarschuwt de gemeente dat de verlichting mogelijk niet heel uit de kronen te halen is. Het is daarentegen wel te hopen dat de bomen het overleven.

In de toekomst wil de gemeente Coevorden in overleg met de Coevorder Handelsvereniging een nieuwe verlichting bekijken die makkelijk is aan te brengen en te verwijderen. Maar het blijft dat er weer verlichting in de platanen wordt opgehangen. Als men er niet naar kijkt, zal het probleem ook in de toekomst optreden.   

Op de gemeentelijke site is terug te vinden de regeling ‘Onderhoud en kappen van bomen’ maar dit gaat over bomen die op particulier terrein staan. Tevens is een lijst toegevoegd van bomen zonder kapvergunning . Tevens heeft de gemeente gemeld dat er 3.500 waardevolle bomen zijn in de gemeente, maar ook deze staan op particulier terrein. Niet duidelijk is het verhaal over de gemeentelijke bomen, maar vooral de bomen van de gemeente in het algemeen. Op de site is geen geoJson kaart (een actuele, actieve, digitale kaart met bomen, waarbij naam, plantdatum en soort en toekomstvoorspelling genoemd worden) te vinden.

(Bronnen: Gemeente Coevorden, Google) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 19.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights