Lindeboom (© Couleur via Pixabay)

LEIDERDORP – Vorige maand lieten de lokale media weten dat de geplande herinrichting van de Acacialaan in Leiderdorp verdere vertraging heeft opgelopen. Dit heeft te maken met de kapvergunning, die door de rechter is afgewezen, op verzoek van omwonenden. 

Herichting Acacialaan 
Volgens de gemeente Leiderdorp moet de Acacialaan een andere vormgeving krijgen, waardoor de weg ingericht wordt als een wijkweg van 30 km per uur. Deze snelheid is nu al ingesteld, alleen dat is niet te zien aan het uiterlijk van de weg. Tevens worden kabels en leidingen vervangen en moet er een gescheiden stelsel voor het riool komen.   

Maar op de verlening van de kapvergunning is een bezwaar binnengekomen. De rechtbank heeft de kapvergunning vernietigd omdat de regels van de gemeente niet genoeg reden hebben gegeven om de bomen te kappen in het kader van het herinrichtingsproject. Volgens de gemeente moet er nu een nieuwe kapvergunning worden aangevraagd. Deze kan pas aangevraagd worden, als de gemeente de regels voor het verlenen van een kapvergunning heeft aangepast. Dit gaat gebeuren via het apparaat van de gemeente en dan eerst behandeling in het college, dan 6 weken ter inzage leggen, waarna behandeling in de gemeenteraad zal plaatsvinden. De gemeente heeft op haar site laten weten dat de procedure tot minimaal maart 2024 zou duren, waarna een vergunning aangevraagd kan worden.  Echter, de gemeente heeft maart niet gehaald, waardoor de gemeenteraad pas in april / mei het voorstel kon bespreken. Alles opgeteld kan de nieuwe kapvergunning pas eind 2024 worden geregeld en moeten de werkzaamheden minstens tot 2025 worden uitgesteld. 

De lokale media spreken over 24 bomen die gekapt moeten gaan worden, maar de gemeente heeft besloten om 1 boom te laten staan, waardoor zij uitgaat van 23 bomen die gekapt gaan worden. Volgens de gemeente moeten de bomen gekapt worden, omdat de wortels van de bomen de bestrating omhoog duwen, de wortels het riool kapot maken en / of omdat de bomen op het oude riool en andere leidingen staan.  Op de site van de gemeente wordt aangegeven dat er een Bomen Effect Analyse is uitgevoerd (BEA, P 22196 van 12 mei 2022). Daarnaast is ook een Groentoets (2022) uitgevoerd.    

De BEA heeft gemeld dat de conditie van minstens 20 bomen voldoende is en dat bij 9 bomen de conditie als onvoldoende wordt aangemerkt, maar dat de toekomstverwachting voor álle bomen ten minste 15 jaar is. Echter het advies van BEA is dat er 23 bomen moeten worden verwijderd voorafgaand aan de werkzaamheden, daar ze onhoudbaar zijn vanwege de werkzaamheden. 
De Groentoets geeft aan dat de Acacialaan een imposante bomenstructuur heeft, vooral bestaande uit grootbladige linden (31 stuks), 3 koningslinden en een berk. Tevens een private Magnolia. Volgens de onderzoekers zou er overlast zijn als gevolg van honingdauw. De bladluizen zouden een kleverige stof afscheiden, wat overlast voor de auto’s zou geven.  Dit is echter geen reden tot kap van de bomen. 

Daarnaast is de beworteling een probleem volgens de onderzoekers van het Groenplan. Dat heeft geleid tot het feit dat er 24 bomen moeten verdwijnen en dat de gemeente 33 nieuwe bomen terug gaat plaatsen. Hierbij zijn de bewoners betrokken en volgens de gemeente is er gekozen naar die bomen die het meest zijn genoemd. Dat houdt in dat langs de woningen de Persisch IJzerhout geplant wordt en in de middenbermen de Winterlinde. Tenslotte blijven 9 bomen gehandhaafd.  

(Bronnen: Sleutelstad, Bomen Effect Analyse Acacialaan, Groentoets Acacialaan, Gemeente Leiderdorp) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights