Medicine and Foord running out in Gaza (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 20.05.2024    
Israëlische gevechtsvliegtuigen bombarderen een huis in Jenin, doden 1 Palestijn

Israëlische troepen hebben vrijdagavond laat een Palestijnse man vermoord en acht anderen gewond in het vluchtelingenkamp Jenin in de stad Jenin, in het noorden van de West Bank.
Vrijdag vóór middernacht bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een huis in het vluchtelingenkamp Jenin, waarbij een Palestijnse jongeman werd geëxecuteerd en minstens acht anderen gewond raakten.
Mediabronnen zeiden dat Israëlische straaljagers minstens twee raketten hebben afgevuurd op een huis in de wijk Al-Damj in het kamp.
Volgens Wissam Bakr, de directeur van het Jenin Governmental Hospital, werd de vermoorde jongeman geïdentificeerd als Islam Khamaysa

Israëlische strijdkrachten doden een Palestijn in de buurt van  Bethlehem

Israëlische troepen hebben zondagochtend een Palestijnse man doodgeschoten en drie anderen ontvoerd bij de militaire wegversperring ‘Container’, ten noordoosten van Bethlehem in de zuidelijke bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de bezettingstroepen zwaar vuur openden op een Palestijnse man die naar verluidt op de soldaten af ​​rende met een scherp instrument in zijn hand, en de zinsnede “Allahu Akbar” (God is de grootste) schreeuwde.
Er werd aan toegevoegd dat het leger vervolgens de ambulanceploegen ervan weerhield de gewonde man te benaderen om eerste hulp te verlenen.
Mediabronnen meldden dat de bezettingstroepen het lichaam van de gedode Rami Taqatqa, 44, uit de stad Beit Fajjar hebben vrijgegeven aan een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS).

WAFA: “Het martelaarschap van de vrijgelaten gevangene, Farouk Al-Khatib”

Zondag na middernacht werd aangekondigd dat de vrijgelaten gevangene, Farouk Ahmed Al-Khatib, uit het dorp Abu Shukheidim, ten noordwesten van Ramallah, de martelaarsdood was gestorven in het Istishari-ziekenhuis.
Gevangene Al-Khatib (30 jaar oud), die op 20 december vorig jaar werd vrijgelaten, werd in de bezettingsgevangenissen onderworpen aan medische verwaarlozing, ondanks dat hij aan kanker leed.
Hij bracht vier maanden door in administratieve detentie en werd twee maanden voor het einde van zijn detentieperiode vrijgelaten.

Palestijn sterft aan eerdere wonden in de buurt van Nablus

Een Palestijnse jongeman stierf vrijdag elf dagen nadat Israëlische soldaten hem neerschoten en ernstig verwondden in de stad Beit Furik, ten zuidoosten van Nablus in het noorden van de West Bank.
Vrijdagmiddag bezweek een Palestijnse jongeman aan ernstige verwondingen die hij opliep tijdens een eerdere inval van het Israëlische leger in de stad Beit Furik in het noorden van de West Bank, ten zuidoosten van Nablus.
Volgens medische bronnen van het An-Najah Universitair Ziekenhuis in Nablus werd gemeld dat de jongeman, Laith Nadeem Hanani, 20, bezweek als gevolg van een kritieke schotwond die hem op 6 mei 2024 door de bezettingsmacht was toegebracht.

Leger ontvoert drie Palestijnen, waaronder twee kinderen, in Nablus

Israëlische troepen hebben zondag drie Palestijnen, onder wie twee kinderen, ontvoerd in de in het noorden bezette stad Nablus op de West Bank, en vele handels- en wisselwinkels bestormd.
In het noordwestelijke deel van de West Bank vielen Israëlische troepen de stad Qalqilya binnen en belegerden twee huizen, wat tot protesten leidde.
Zondag vóór zonsopgang viel een grote legermacht de stad binnen en omsingelde twee huizen in de wijk ‘Al-Qaraan’, terwijl soldaten via luidsprekers de bewoners bevolen naar buiten te komen.

Soldaten ontvoeren drie Palestijnen, onder wie een journalist, in Ramallah

Zondagochtend hebben Israëlische soldaten drie Palestijnen, waaronder één journalist, ontvoerd uit hun huizen in Ramallah, in het centrale deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat verschillende militaire jeeps het dorp Kafr Ni’ma, ten westen van Ramallah, binnenvielen voordat de soldaten huizen bestormden, gewelddadig doorzochten en een paar Palestijnen ondervroegen.
De bronnen voegden eraan toe dat de soldaten Mohammad Ali Ataya en Taher Ed-Deek uit hun huizen hadden ontvoerd.

Israëlische soldaten ontvoeren twee Palestijnen in Tulkarm

Zondagochtend hebben Israëlische soldaten twee Palestijnen ontvoerd uit Tulkarm, in het noordwestelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat veel legervoertuigen de buitenwijk Thannaba, ten oosten van Tulkarm, binnenvielen voordat ze huizen bestormden en plunderden.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten een jonge man, Fadi Anbas, hadden ontvoerd en veel Palestijnen hadden ondervraagd terwijl ze hun identiteitskaarten inspecteerden.

Leger schiet een kind neer, ontvoert twee kinderen, in de regio’s Nablus, Ramallah

Het Israëlische leger schoot zaterdag een Palestijns kind neer in het vluchtelingenkamp Balata, ten oosten van Nablus op de noordelijke West Bank, en ontvoerde twee kinderen in de stad Kafr Malik, ten noordoosten van Ramallah op de centraal bezette West Bank.
Zaterdag bij zonsopgang vielen Israëlische troepen het vluchtelingenkamp Balata binnen, ten oosten van Nablus op de noordelijke bezette West Bank.
Militaire voertuigen, waaronder een bulldozer, bestormden het kamp, ​​braken de huizen van verschillende burgers binnen, terwijl ze scherpe munitie afvuurden en een kind neerschoten.
Mediabronnen zeiden dat een 17-jarig kind werd neergeschoten met een kogel in de schouder; hij werd voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Wereldgezondheidsorganisatie: Medicijnen en voedsel raken op in Gaza

Sinds het Israëlische leger op 6 mei de grensovergang bij Rafah heeft gesloten, zijn er geen goederen meer in de Gazastrook binnengekomen. De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei dat “nu de grensovergang bij Rafah nog steeds gesloten is sinds 6 mei, de aanvoer van essentiële medicijnen en brandstof in de Gazastrook zeer laag is en dat de bewegingsvrijheid beperkt is vanwege veiligheidsbeperkingen.”
Ghebreyesus voegde zondag in een bericht op zijn X-account toe dat “recente Israëlische evacuatiebevelen, intensieve bombardementen en het gebrek aan hulp door Gaza factoren zijn die het leven en de gezondheid van burgers in groot gevaar brengen.”
Hij uitte zijn diepe bezorgdheid over berichten over “geïntensiveerde vijandelijkheden nabij het Kamal Adwan-ziekenhuis in het noorden van Gaza, en een toegenomen toestroom van gewonde patiënten, gezien de beperkte capaciteit van het ziekenhuis om zorg te verlenen.”

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 20.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights