Zeearend jong Hollandse Hout (© Boswachtersblog Oostvaardersplassen)

Het is dan toch gelukt, er is een zeearendjong geboren in het Hollandse Hout. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de Oostvaardersplassen. Natuurlijk is de boswachter van dienst van Staatsbosbeheer gelukt om een foto te kunnen maken. 

Zeearenden bouwen nest 
Eind februari gaf boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer op de Boswachtersblog Oostvaardersplassen reeds aan dat een zeearendpaar in het Hollandse Hout bezig was om een nest te bouwen. 

Een krappe maand later kwam dezelfde boswachter met het grote nieuws dat op het nest afwisselend volwassen zeearenden zitten. Boswachter Kuypers heeft toen meteen gemeld, dat de kans groot zou zijn dat het paar aan het broeden was. 

Een jong nieuw leven 
Deze week kon men op de Boswachtersblog Oostvaarderplassen het verhaal van boswachter Rosan op de Kelder lezen, dat er inderdaad een jong nieuw zeearend leven was te aanschouwen in het nest. 

Eerder was er ook al eens een zeearendnest dat gebouwd werd in het Hollandse Hout. Echter in 2022 werd het nest uit de boom gestoten door de wind en in 2023 is de boom – een wilg – in het moeras helemaal omgewaaid. 

De vraag was toen wat het zeearendpaar zou doen. Later kon men zien dat het paar in een gezonde en dus stevige populier een flink nest aan het bouwen was. De boom was al bekend bij het paar omdat ze daar sliepen. 

Boswachters hebben gezien dat het een bekend vrouwtje was met waarschijnlijk dezelfde partner en zodoende kon er vastgesteld worden dat ze – na het bouwen van een nest – ook bezig waren met het broeden, daar het vrouwtje diep in het nest zat. 

En deze week kwam boswachter Tjibbe Hunink met het bericht en foto dat er een klein pluizig kopje van een nieuw leven boven het nest uitstak. Het vogeltje werd nog in de gaten gehouden door één van de ouders op een tak naast het nest. 

Broedende zeearenden
Voor het Hollandse Hout is dit fantastisch nieuws, daar het niet vanzelfsprekend is dat zeearenden met succes voortplanten. In de Oostvaardersplassen was het eerder niet gelukt. Eerder had de Werkgroep Zeearend laten weten dat afgelopen jaar een nieuw record was gehaald. 

Toen ging het om het aantal broedparen zeearenden in Nederland en volgens de Werkgroep zouden er zo’n 36 broedende zeearenden zijn geweest. Van de 36 paren met nest, gingen zo’n 32 paren over tot broeden. 

Volgens Staatsbosbeheer zouden er van de 36 nesten zo’n 28 succesvol tot broeden gekomen. Hieruit zijn 45 jonge zeearenden gekomen, wat een verdubbeling was ten opzichte van 2022. Het gebied rond het gezin met jong blijft nog een tijdje afgesloten, zodat ook deze vogel kan opgroeien tot een mooie zeearend. 

(Bronnen: Nieuwsbrief Boswachtersblog Oostvaardersplassen, Boswachtersblog, Radio Lelystad, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.05.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights