Natuurmarkt (© Boskapellebusken)

OUDE IJSSELSTREEK – Biodiversiteit en landschap staan op zaterdag 25 mei centraal in het Boskapellebusken op Sinderen. In samenwerking met de gemeente en het waterschap zullen 15 actieve natuurverenigingen in Oude IJsselstreek voor de eerste keer een natuurmarkt organiseren. 

Natuurmarkt 
De 15 natuurverenigingen werken in de natuur – meestal met vrijwilligers – waaruit ze voldoening en inspiratie halen. De passie willen ze delen met de bezoekers. Tijdens de natuurmarkt zijn er vele activiteiten voor jong en oud. Hierbij valt te denken aan zoeken naar waterbeestjes in de poel, het uitpluizen van braakballen van uilen, het timmeren van een  nestkastje. 
Daarnaast kan men een bijenvolk bewonderen en heerlijke honing proeven. Bezoekers die meer willen weten, kunnen zich rond laten leiden over het nieuwe Boskapellebusken, winnaar van de ‘Gouden Pit 2023’. Mensen die denken dat ze al veel weten, kunnen hun kennis testen via diverse quizzen.  

Natuurlijk draait het om de verenigingen en hun vrijwilligers, maar ook de gemeente en het waterschap staan klaar voor de bezoekers. Zo kan men terecht bij de kraam van de gemeente voor informatie over subsidiemogelijkheden voor het landschap, kan men bloemenzaad voor bijen meenemen – om thuis te zaaien – en kan men er achter komen wat de inspanningen zijn van de gemeente voor een gezonde, groene en klimaatadaptieve leefomgeving. 
De jeugd zal door het waterschap worden uitgedaagd met een interactieve watertafel over het project ‘Weet van Water’. 

Buurtbos getoverd uit weideperceel 
Tussen de Kapelweg en de Boskapelle op Sinderen ligt het perceel Boskapellebusken. Op het perceel is een weiland omgetoverd tot een buurtbos, waar de natuur hand in hand gaat met cultuur en ontspanning. Het is een plaats waarbij kinderen en volwassenen spelenderwijs in contact komen en blijven met alles wat de aarde de mens kan bieden. Het is een plaats voor mens en dier, voor ontspanning, ontmoeting, samen zijn, educatie, biodiversiteit en groen. Wat van groot belang is en in het buurtbos mogelijk is gemaakt, zijn zaken als saamhorigheid, recreatie, verwondering, een ongedwongen sfeer, samen werken en samen vieren. Maar vooral samen buiten zijn en buiten leren. 

De natuurmarkt vindt plaats op zaterdag 25 mei van 11.00 tot 16.00 uur bij het Boskapellebusken op Sinderen. De juiste plaats is naast het haltehuisje op de hoek van de Kapelweg en de Boskapelle. Natuurlijk is de toegang gratis. Maar aangezien er maar een beperkt aantal parkeerplaatsen zijn op het veldje achter de voormalige basisschool, wordt geadviseerd om met de fiets te komen. Tenslotte gaat het om de natuur en dat is niet te voelen en te ruiken vanuit de auto.  

(Bronnen: Gemeente Oude IJsselstreek, Boskapellebusken) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights