Mural by Rasta in Gouda Bloemendaal (© Wikimedia Commons)

GOUDA – Voor de verjaardag van het Museum Gouda heeft de gemeente Gouda een bijzonder verjaardagscadeau in gedachten. De gemeente wil namelijk een enorme muurschildering op 1 van de gebouwen in de stad laten aanbrengen. Daarnaast is het de voorkeur van de gemeente om de muurschildering in een wijk buiten de binnenstad aan te laten brengen. Bij de keuze van het te schilderen werk én de locatie worden de inwoners betrokken. 

Museum Gouda 
Het is niet helemaal duidelijk waarom juist buiten het centrum een muurschildering aangebracht moet worden. In het centrum zijn genoeg (ook cultuurhistorische) gebouwen, die best een kunstwerk zouden kunnen dragen. Hierbij valt te denken aan het Stadhuis, het Tolhuis, panden op de Markt, het Station en panden daarom heen en richting het centrum. Mogelijk is er ook nog wel een pand aan de Bleulandweg te gebruiken. 

Het Museum Gouda is hét museum van de stad en is gevestigd in een historisch pand wat van oorsprong een middeleeuws gasthuis was. Het museum beheert momenteel zo’n 40.000 voorwerpen en er worden regelmatig aantrekkelijke tentoonstellingen georganiseerd. Een van de huidige tentoonstellingen – loopt tot 2 februari 2025 – is “De stad verzamelt – 150 jaar Museum Gouda”. 

Museum Gouda bestaat 150 jaar en is een van de oudste musea in Nederland. Het Museum komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda. In 1872 werd in Arti Legi op de Markt een tentoonstelling van ‘Goudse Oudheden’ georganiseerd. De inwoners van Gouda brachten toen een verzameling geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen bij elkaar, die de basis werden voor de stadscollectie en tevens de oprichting van het Museum in 1874.

Plan muurschildering 
Wethouder Thierry van Vugt – onder meer van Cultuur – heeft het plan voor de muurschildering vorige week in de museumtuin onthuld. De gemeente wil de muurschildering een cadeau van en voor de stad zijn. En daarmee wil de wethouder met het initiatief de inwoners bereiken die normaal gesproken ‘niets hebben’ met kunst en cultuur.  
De gemeente verkent momenteel samen met Museum Gouda 2 opties. De eerste is een reproductie van een werk uit het museum ergens op een blinde muur in de stad. De tweede optie is het laten schilderen van een optische illusie met als basis een werk uit de museumcollectie. Hiervoor is een blinde muur niet noodzakelijk.  

Daarbij denkt de gemeente aan flatgebouwen rondom de invalswegen of bijvoorbeeld in Gouda-Oost (als het gaat om een reproductie), voor een optische illusie zijn er meer mogelijkheden. Gemeente en Museum zullen een voorselectie maken, die met inwoners wordt besproken. De gemeente heeft voor ‘muurschildering en organisatie’ 35.000 euro uitgetrokken. 

Andere zaken zoals wat voor mural het moet gaan worden, zijn nog niet bekend. Tevens zijn er geen zaken in de stukken van de gemeenteraad terug te vinden. Ook is niets terug te vinden of het Street Art kan zijn of er een mogelijkheid tot graffiti aanwezig is. Ook niet wie de klus mag of kan gaan klaren, zoals mogelijk Street Art kunstenaar Ruud Kooger, die een kunstwerk heeft aangebracht op een blinde muur van een woongebouw naast de hefbrug in Waddinxveen. Of een kunstwerk van Abderrahim ‘Rasta’ Hachimi; in Gouda zijn op meerdere plaatsen van deze kunstenaar te vinden.  

(Bronnen: Museum Gouda, AD, Wikimedia Commons, Gemeente Gouda) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights