Doonderbiebank (© Dorpsraad Nunhem)

LEUDAL – Oktober 2023 werd door de Dorpsraad Nunhem aangegeven dat het Herman Meddensplein opgewaardeerd en vergroend moest worden. Maar op dat moment werd ook meteen gemeld dat er een nieuwe werkgroep aan de slag ging met het onderwerp. Voor de nieuwe werkgroep was een andere aan de slag geweest, maar door verschillende omstandigheden is hieruit geen uitgewerkt plan gekomen. 

Opwaarderen en vergroenen 
De nieuwe werkgroep werd een mix van mensen uit de oude werkgroep en nieuwe vrijwilligers.  Er moest weer een nieuwe werkgroep gevormd worden omdat het Hermans Meddensplein mooier en gezelliger maar vooral groener en goed functioneel ingericht moest worden. Daarnaast had de gemeente Leudal een amendement Vergroening (School) pleinen aangenomen, wat mogelijkheden zou kunnen bieden voor het plein.  
De nieuwe werkgroep heeft een gesprek gehad met medewerkers van de gemeente, waarin de mogelijke vervolgstappen waren besproken. 

De werkgroep heeft daarna de belanghebbenden gehoord om te zien wat voor meningen, suggesties en voorgestelde verbeteringen er leefden. Daarna heeft de werkgroep een stappenplan uitgezet, waarbij gesprekken zijn gevoerd met de direct omwonenden van het plein, de plaatselijke horeca en vervolgens met alle inwoners van Nunhem. Op donderdag 14 december 2023 is daarvoor een meeting georganiseerd. 

De Doonderbiebank
Een aparte status in de gesprekken was de plaats van de zogenaamde ‘Doonderbiebank’, die in het voorjaar van dit jaar ergens geplaatst moest worden. De Doonderbiebank is een bijzondere bank – en is in het voorjaar geplaatst op het Herman Meddensplein – die ontstaan is als onderdeel van een burgerinitiatief om het plein te vergroenen. 

Het doel van de Doonderbiebank is de verbinding tussen de mensen te realiseren. Iedereen wordt daarom uitgenodigd om plaats te nemen op de bank om daarna dichter naar elkaar toe te schuiven en zo met elkaar in gesprek te gaan. Er werd zelfs aangegeven dat men een foto kan maken op de bank en deze te delen op de sociale media (met hashtag #doonderbiebank). Het is volgens de werkgroep een prachtig initiatief om de gemeenschap samen te brengen. 

De gemeente heeft daarom een oproep laten doen met de vraag waar de Doonderbiebank in het voorjaar geplaatst moest worden. Daarop zijn tientallen reacties binnengekomen bij de gemeente, die uiteindelijk heeft gekozen voor het Herman Meddensplein in Nunhem. Wethouder Robert Martens (D66) heeft hierbij aangegeven dat het plein een geschikte plaats was om de bank te plaatsen. De bank – en het burgerinitiatief – verbindt mensen.  

Daarnaast is het vergroenen van pleinen – onder meer schoolpleinen – één van de doelstellingen die de gemeente nastreeft. Tevens is de Doonderbiebank er voor iedereen, waar iedereen kan plaatsnemen. Daarom hebben de initiatiefnemers op woensdag 24 april plaatsgenomen op de Doonderbiebank. Hierbij was ook de wethouder aanwezig, zodat men in gesprek kon over het vergroenen van het Herman Meddensplein.  

(Bronnen: Gemeente Leudal, leudal.nieuws.nl, Omroep ML5) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights