Quran Ramadan (© pixabay)

ARNHEM – Ondanks dat er een grote politiemacht aanwezig was, maar deze keer zonder dat er een tegendemonstratie aanwezig was, kon de zogenaamde voorman van de Nederlandse tak van de antimoslimorganisatie Pegida, Edwin Wagensveld, dan eindelijk doen wat hij altijd al graag wilde, namelijk de Qur’an verbranden. 

Verbranding van de heilige Qur’an
Op zaterdagmiddag 11 mei rond 14.30 uur heeft de Pegida-voorman in Arnhem een Qur’an in brand gestoken. Eerder dit jaar heeft deze persoon ook getracht om een Qur’an aan te steken. Echter toen waren er tegendemonstranten aanwezig, die het verbranden van de heilige Qur’an (het woord van Allah (swt)) hebben voorkomen. 

Afgelopen zaterdag waren geen tegendemonstranten aanwezig, wel veel politie, zodat de persoon van Pegida op zijn gemak de Qur’an kon verbranden. Hierbij werd niet door de politie ingegrepen. 
Ondanks de wens van de burgemeester van Arnhem voor een verbod op verbranding van heilige boeken, kon deze keer de verbranding doorgaan. De verbranding schijnt plaatsgevonden te hebben op een afgelegen parkeerplaats onder de Nelson Mandelabrug. Er zouden wel enkele toeschouwers aanwezig zijn geweest, die achter een linie van de politie gehouden werden. 

Een persoon van de antimoslimorganisatie Pegida wordt het mogelijk gemaakt om de Qur’an te verbranden, maar ondertussen zijn wel twee personen met vuurwerk aangehouden. De Pegida persoon is van mening dat de verbranding is gebeurd onder het recht van demonstratie, maar hij had wel kritiek op het feit dat er veel politie nodig was om de actie rustig te laten verlopen. 

Demissionair kabinet ‘doet’ onderzoek 
Ondanks de vraag van burgemeester Marcouch tot een verbod, is het demissionaire kabinet niet van plan om het verbranden van de Qur’an te verbieden. Om toch nog ‘iets te doen’ zal er een wetenschappelijk onderzoek komen – wanneer is nog niet duidelijk, lijkt meer op vooruitschuiven – naar “ … ontwrichtende demonstraties, waarbij betogers bewust de wet overtreden ….” Maar bij dit onderzoek gaat het niet om verbranding van de Qur’an. Het is meer bedoeld om activisten (zoals pro-Palestina en / of XR) op voorhand al tegen te kunnen houden. 

De Pegida persoon had daarbij nog een T-shirt met een irritante tekst, wat duidelijk ligt op weg van uitlokking. Tevens heeft hij gemeld dat hij door zal gaan met het verbranden van een Qur’an tot het moment er “ … iets verandert … “ en daar refereerde hij naar het verbieden van zogenaamde “ … haatmoskeeën … “.  
Dat laatste kan niet gebeuren, daar dit volgens artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (‘Godsdienstvrijheid’) en artikel 6 van de Grondwet (‘Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging’) wordt tegengehouden. 

Gelukkig werden tijdens de Qur’an verbranding door de Pegida-persoon in de binnenstad van Arnhem door moslims (broeders) gratis Qur’ans uitgedeeld. Alhamdulillah, dit zou vaker moeten gebeuren. Deel een Qur’an uit en leg uit waar de Islam voor staat. 

(Bronnen: De Gelderlander, Het Nieuwsblad, Nederlandse Grondwet, NOS, Universiteit Utrecht, RTL Nieuws) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights