Shireen Abu Akleh_1 (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 13.05.2024    
Twee jaar nadat Shireen Abu Akleh werd vermoord, is er nog steeds geen gerechtigheid

Twee jaar geleden werd de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh op 11 mei 2022 door Israëlische strijdkrachten neergeschoten terwijl ze verslag deed op de bezette West Bank. Naast het aanvallen en executeren van Shireen en het verwonden van haar cameraman en ander personeel, vielen Israëlische soldaten ook haar begrafenis aan, waarbij rouwenden geduwd en geslagen werden en de kist bijna tegen de grond werd geslagen.
Al Jazeera sprak met Yousef Munayyer, hoofd van het Palestina/Israël Programma bij het Arab Center Washington DC, over het gebrek aan verantwoordelijkheid bij haar moord, wat de weg heeft vrijgemaakt voor de ongebreidelde Israëlische misbruiken die plaatsvinden in Gaza.
“Wat we Israël hebben zien doen in termen van het vermoorden van een record aantal journalisten in Gaza houdt rechtstreeks verband met het gebrek aan verantwoordelijkheid voor Shireen”, vertelde Munayyer aan Al Jazeera.

Israëlische soldaten doden een Palestijn in Nablus

Zondagochtend hebben Israëlische soldaten in het vluchtelingenkamp Balata, ten noorden van Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank, een jonge Palestijnse man gedood en een tienerjongen verwond.
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat de soldaten de 27-jarige Samer Nasser Rommana hebben vermoord nadat ze hem in zijn hoofd hadden geschoten.
Het ministerie van Volksgezondheid voegde eraan toe dat de soldaten ook een tienerjongen van 16 jaar oud met een kogel in de rug hadden neergeschoten, waardoor matige wonden ontstonden.

De grens bij Rafah is volledig afgesloten sinds de Israëlische militaire machtsovername drie dagen geleden

De ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Humanitaire Zaken en Noodhulpcoördinator Martin Griffiths zei donderdag dat niemand de afgelopen drie dagen de Gazastrook in of uit kon gaan, sinds de Israëlische strijdkrachten de grensovergang bestormden met tanks en militaire voertuigen en het overnamen.
Griffiths verklaarde dat “de sluiting van de grensovergangen de aanvoer van brandstof naar Gaza verhinderde”, wijzend op de opschorting van de beweging van hulpvrachtwagens, generatoren, water, elektriciteit, mensen en producten naar de Strook.
“Burgers worden gedood en verhongeren in Gaza, en wij kunnen ze niet helpen”, zei Griffiths.
Artsen Zonder Grenzen heeft een dringende oproep gedaan om hulp te krijgen om de grens open te krijgen, omdat de Palestijnen die aan alle kanten in de Gazastrook zijn opgesloten (Rafah was het enige toegangspunt voor hulp) nu volledig zijn afgesloten van de wereld en geen mogelijkheid meer hebben om hulp te krijgen in.

Straaljagers, aanvalsdrones bombarderen Rafah; catastrofe dreigt

Axios heeft gerapporteerd: Te midden van de groeiende Amerikaanse zorgen over de humanitaire situatie in Rafah, heeft het Israëlische veiligheidskabinet gisteravond de “uitbreiding van het operatiegebied” van de Israëlische strijdkrachten in de zuidelijke Gaza-Stad goedgekeurd, volgens drie bronnen met kennis van de details.
President Biden zei deze week dat als Israël Rafah binnenvalt, waar meer dan een miljoen ontheemde Palestijnen schuilen, de VS zullen stoppen met het leveren van artilleriegranaten, bommen voor straaljagers en andere aanvalswapens.
Twee bronnen zeiden dat dit een ‘gemeten expansie’ is die de ‘rode lijn’ van Biden niet overschrijdt.

WAFA: Schandalige brandstichting dwingt UNRWA om haar hoofdkwartier in Jeruzalem tijdelijk te sluiten

Het hoofd van het UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) heeft besloten het hoofdkwartier van het VN-agentschap in bezet Jeruzalem tijdelijk te sluiten na een brandstichting door extremistische Israëlische kolonisten in de buurt van het pand na weken van protesten.
Op sociale media zei commissaris-generaal Philippe Lazzarini donderdagavond dat “Israëlische inwoners de perimeter tweemaal in brand hebben gestoken”. UNRWA-personeel en personeel van andere VN-agentschappen bevonden zich op dat moment op de compound.
“Onze directeur moest met de hulp van ander personeel de brand zelf blussen, omdat het een tijdje duurde voordat de Israëlische brandblussers en politie arriveerden”, zei hij.

Israëlische soldaten vallen steden in de buurt van Nablus binnen

Eerder zaterdag vielen Israëlische soldaten de stad Asira al-Shamaliyah en het dorp Qusin in het gouvernement Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank, binnen.
Verschillende legervoertuigen vielen Asira al-Shamaliyah binnen, voordat ze door de verschillende wijken reden en straten sloten.
Lokale bronnen zeiden dat de soldaten het dorp Qusin ten oosten van Nablus hadden bestormd en geplunderd voordat ze veel huizen hadden bestormd en geplunderd.

Defence for Children International: “Israëlische strijdkrachten gebruikten drie kinderen als menselijk schild”

Defense for Children International (DCI) heeft voorbeelden gedocumenteerd van de Israëlische bezettingsmacht die drie kinderen als menselijk schild gebruikte tijdens hun recente inval in het vluchtelingenkamp Tulkarem op 5 en 6 mei.
In een vandaag vrijgegeven verklaring vertelde DCI de getuigenissen van de drie kinderen, die elk afzonderlijk hun beproeving vertelden.
De kinderen beschreven hoe Israëlische soldaten hen dwongen voor hen uit te lopen in de steegjes van het kamp, terwijl huizen werden doorzocht en bewoners werden geïnstrueerd om te vertrekken.
In twee gevallen zouden soldaten hun geweren op de schouders van twee kinderen hebben geplaatst en schoten hebben afgevuurd.

Israëlische soldaten verwonden verschillende Palestijnen in Nablus

Maandag vielen Israëlische soldaten de stad Tal binnen, ten zuidwesten van Nablus in het noordelijke deel van de bezette West Bank, waarbij veel Palestijnen gewond raakten.
Mediabronnen zeiden dat verschillende militaire voertuigen de stad binnenvielen en straten sloten, wat leidde tot protesten voordat de soldaten scherpe kogels, met rubber beklede stalen kogels en gasbommen afvuurden.
Medische bronnen bij de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) zeiden dat de soldaten een jonge man met een met rubber beklede stalen kogel in de schouder hadden geschoten.

Het Israëlische leger ontvoert zeventien Palestijnen in Bethlehem, Hebron

Israëlische troepen hebben zondag zeventien Palestijnse burgers, onder wie een vader en zoon, ontvoerd in de zuidelijke gouvernementen Bethlehem en Hebron op de West Bank.
In het gouvernement Bethlehem hebben Israëlische troepen zondagochtend dertien Palestijnse burgers ontvoerd, nadat ze hun huizen in verschillende steden en dorpen van het gouvernement hadden bestormd en doorzocht.
Mediabronnen zeiden dat bezettingssoldaten Anas Hilmi Taqatqa, 35, en Adham Faisal Taqatqa, 20, ontvoerden nadat ze hun huizen in de stad Beit Fajar, ten zuidwesten van Bethlehem, waren binnengevallen.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 13.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights