Collapsed buildings Khan Yunis (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Donderdag 09.05.2024    
WHO-directeur: Ziekenhuizen Zuid-Gaza binnen drie dagen zonder brandstof  

Directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft in een verklaring gewaarschuwd dat de Palestijnse ziekenhuizen in het zuidelijke deel van de Gazastrook binnen drie dagen zonder brandstof voor hun stroomgeneratoren zullen komen te zitten.
Ghebreyesus verklaarde dat de ziekenhuizen zouden moeten sluiten nadat ze de resterende brandstof hadden verbruikt, die werd gebruikt om hun elektriciteitsgeneratoren draaiende te houden.
Op zijn X-verslag verklaarde Ghebreyesus: “ … Een van de drie ziekenhuizen in Rafah, Al-Najjar, functioneert niet langer vanwege de aanhoudende vijandelijkheden in de omgeving en de militaire operatie in Rafah …

Israëlische troepen doden een Palestijn in Tulkarm tijdens grootschalige inval

De Israëlische bezettingstroepen hebben maandag een Palestijnse man gedood en twee vrouwen gewond, waaronder een kind, tijdens een aanhoudende militaire inval in de stad Tulkarm en haar twee vluchtelingenkampen; de kampen Nur Shams en Tulkarm.
Maandagavond bezweek een Palestijnse jongeman aan kritieke wonden die hem waren toegebracht door Israëlische troepen in de buitenwijk Thanaba, grenzend aan het vluchtelingenkamp Tulkarm in het noordwestelijke deel van de West Bank.
Mediabronnen meldden dat Israëlische troepen maandagochtend Ammar Abdullah Awfi, 35, neerschoten terwijl hij in de buurt van zijn huis in de buitenwijk Thanaba, ten oosten van de stad, was.

Dag 212: “De lang gevreesde evacuatie van Rafah is begonnen”

Een leidende Hamas-bron meldt dat de groep Egyptische en Qatarese bemiddelaars op de hoogte heeft gebracht van haar akkoord met een voorstel voor een staakt-het-vuren.
Het Israëlische Channel 12 meldt dat het Israëlische onderhandelingsteam de reactie van Hamas van bemiddelaars heeft ontvangen, deze bestudeert en een officieel antwoord zal geven.
Hoge Hamas-functionaris Khalil al-Hayya bevestigde tegenover Al Jazeera dat er drie fasen zijn in het staakt-het-vuren, en voegde eraan toe dat bemiddelaars Hamas hadden verteld dat de Amerikaanse president vastbesloten was de uitvoering van de overeenkomst te verzekeren. Van Amerikaanse zijde is hiervan geen bevestiging ontvangen.

Dag 213 Update: “Israël intensiveert de bombardementen op Rafah en doodt tientallen mensen in heel Gaza”

Maandag ging het Israëlische leger door met het bombarderen en beschieten van verschillende delen van de Gazastrook, vooral in Rafah, naast Khan Yunis, in het zuiden van Gaza, en verschillende delen van het verwoeste kustgebied, waarbij tientallen Palestijnen omkwamen en gewond raakten, waaronder veel kinderen en vrouwen. Israël escaleerde de bombardementen op Rafah, hoewel Hamas een voorgesteld staakt-het-vuren accepteerde.
Het Israëlische leger vuurde raketten af ​​op Rafah, waarbij minstens vijf Palestijnen omkwamen en velen gewond raakten in de wijk Tal Al-Sultan, in het westelijke deel van de stad.
De Israëlische raketten troffen ook een huis van de familie Abu Amra, ten westen van Rafah, waarbij ten minste drie Palestijnen omkwamen, waaronder een kind, en tientallen gewond raakten.

Dag 214: “De grondinvasie van Rafah begint; Israël verwerpt de wapenstilstand overeenkomst”

Op dinsdag, dag 214 van de Israëlische invasie van Gaza, zijn 21 Palestijnen, onder wie kinderen en vrouwen, gedood bij de Israëlische beschietingen van afzonderlijke gebieden in de Gazastrook, waarvan de meesten in de stad Rafah.
Medische bronnen zeiden dat twintig dode burgers en tientallen gewonden het Koeweit Gespecialiseerde Ziekenhuis in Rafah bereikten.
De Israëlische invasie van Rafah volgde op de aankondiging door de Islamitische Verzetsbeweging Hamas van haar goedkeuring van het voorstel van de door Qatari en Egypte bemiddelde overeenkomst voor een staakt-het-vuren. Israël heeft op zijn beurt de deal verworpen, ondanks dat de overeenkomst de meeste punten die de onderhandelaars hadden benadrukt aan Israël had toegegeven.
Het omvatte de vrijlating van de meeste resterende Israëlische gijzelaars, in ruil voor een stopzetting van de vijandelijkheden en de onderhandelde uitwisseling van een aantal Palestijnse gijzelaars die door de Israëlische autoriteiten werden vastgehouden. Israël houdt momenteel ruim 10.000 Palestijnse gijzelaars vast, terwijl het Palestijnse verzet naar schatting nog 133 Israëlische gijzelaars vasthoudt.

Dag 215: “Israëls raketten doden tientallen mensen in Gaza, inclusief kinderen”

Op woensdag, dag 215 van de voortdurende genocide op de Palestijnen in de verwoeste Gazastrook, hebben Israëlische raketten en granaten tientallen Palestijnen gedood en gewond, waaronder veel kinderen en vrouwen.
Euro-Med Human Rights Monitor zei dat er een massagraf is ontdekt in het Al-Shifa Medical Complex in Gaza met daarin de lichamen van tientallen Palestijnen, waaronder vrouwen, kinderen en patiënten, geëxecuteerd door Israël.
Euro-Med voegde eraan toe dat het sinds het begin van de genocide ongeveer 140 massagraven in de Gazastrook heeft gedocumenteerd.
In het noorden van Gaza vuurde het leger granaten af ​​op gebieden rond het Indonesische ziekenhuis in Jabalia en op huizen en gebouwen in Beit Lahia, waarbij slachtoffers vielen.

Dag 215: “Israëlisch leger breidt invasie van Rafah uit, bombardementen”

Woensdag breidde het Israëlische leger zijn offensief en de grondinvasie van Rafah uit en vuurde een spervuur ​​van raketten en granaten af ​​op hoge gebouwen in verschillende delen van de stad, in het zuidelijkste deel van de verwoeste en belegerde Gazastrook. Tevens wordt melding gemaakt van dat er massagraven gevonden zijn in het Shifa Medical Center in Gaza-Stad.
Het leger vuurde raketten en granaten af ​​op gebouwen en huizen in het gebied tussen de gemeentebestuur in Rafah, het Al-Awda-knooppunt in het centrum van de stad en het Najma-plein bij de hoofdingang van het vluchtelingenkamp Shaboura.
Verder vuurde het leger veel artilleriegranaten en raketten af ​​op het terrein van het voormalige gebouw van de Al-Quds Open Universiteit.
Het leger vuurde ook veel tankgranaten en raketten af ​​op het Shouka-gebied, het dichtstbevolkte gebied van Rafah.

Israëlische soldaten schieten een kind neer in Qalqilya

Eerder donderdag vielen Israëlische soldaten Qalqilya binnen, in het noordelijke deel van de bezette West Bank, schoten een tienerjongen neer en ontvoerden een jonge man.
Veel gepantserde militaire voertuigen vielen de stad binnen, wat leidde tot protesten voordat de soldaten scherpe kogels en gasbommen afvuurden.
Medische bronnen zeiden dat de soldaten een kind van 15 jaar oud met kogels in het been hadden neergeschoten, voordat de plaatselijke medici hem met spoed naar het overheidsziekenhuis van Qalqilya brachten.
De bronnen voegden eraan toe dat het kind matige maar stabiele wonden opliep en herstelt in het medisch centrum.
Bovendien bestormden en plunderden de soldaten huizen in de stad voordat ze een jonge man, Hasan Salama, van in de twintig, ontvoerden.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 09.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights