Ban of Al Jazeera (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 06.05.2024    
Israël verbiedt Al Jazeera; Invallen kantoor in Jeruzalem

De Israëlische regering heeft zondag officieel het grootste persbureau in de regio verboden – en het enige persbureau dat consistente berichtgeving in het Arabisch en Engels levert over de interne Israëlische politiek vanuit Israël: Al Jazeera.
Al Jazeera bracht zondag een verklaring uit waarin zij het Israëlische besluit en de inval in het veldkantoor in Jeruzalem veroordeelde als een flagrante aanval op de persvrijheid:
… Al Jazeera Media Network veroordeelt en hekelt krachtig deze criminele daad die de mensenrechten en het fundamentele recht op toegang tot informatie schendt. Al Jazeera bevestigt zijn recht om nieuws en informatie te blijven verstrekken aan zijn wereldwijde publiek …

Werelddag voor de Persvrijheid: Palestijnse journalisten in Gaza ontvangen VN-prijs

Palestijnse journalisten die verslag doen van Gaza zijn genoemd als laureaten van de UNESCO/Guillermo Cano Wereldpersvrijheidsprijs 2024, op aanbeveling van een internationale jury van mediaprofessionals. De prijsuitreiking vond plaats op 2 mei in de marge van de Wereldpersvrijheidsconferentie in Santiago, Chili.
De verklaring van de Verenigde Naties begint met: “ … In deze tijden van duisternis en hopeloosheid willen wij een krachtige boodschap van solidariteit en erkenning delen aan de Palestijnse journalisten die onder zulke dramatische omstandigheden verslag doen van deze crisis. Als mensheid hebben we enorm veel te danken aan hun moed en inzet voor de vrijheid van meningsuiting …

Palestijnen in Gaza worden geconfronteerd met ongebreidelde ziekten   

Degenen die het dodelijke bombardement van Israël hebben overleefd, hebben nu te maken met de toenemende milieuramp in de vluchtelingenkampen in Gaza, waaronder insectenplagen, gevaarlijke hoeveelheden afval en menselijk afval, en de verspreiding van besmettelijke ziekten.
Het is een onverwacht warme dag in Rafah City. Midden in het kamp vat een tent vlam. Het vuur verspreidt zich snel en verspreidt zich met de wind naar andere tenten. Mensen kijken verbaasd toe of rennen tussen de tenten door in een poging het te blussen. Ze schreeuwen luid en roepen om hulp, maar het vuur blijft zich verspreiden.
Bemanningen van de Civiele Bescherming in de buurt van het Tal al-Zaatar-gebied in Rafah arriveren ter plaatse en blussen de brand, maar niet voordat deze zich had verspreid naar een paar andere naburige tenten. Een paar meter verderop legt Samih al-Nahhala, 48, uit hoe zijn tent als eerste in vlammen opging.

Israëlische troepen doden vijf Palestijnen nabij Tulkarm

Israëlische troepen hebben zaterdag minstens vijf Palestijnse jonge mannen gedood na het belegeren en bombarderen van een huis in het dorp Deir al-Ghusoun, ten noordoosten van Tulkarm in het noordwestelijke deel van de bezette West Bank.
Volgens de Palestinian Red Crescent Society  (PRCS) hebben de bemanningen ’s middags het lichaam van een jonge man teruggevonden onder het puin van het gebombardeerde huis.
Vier van de vijf gedode Palestijnen zijn geïdentificeerd als Tamer Fuqaha, 20, Ala’ Adeeb Shreiteh, 45, Asal Bashir Badran, 42, en Adnan Tayseer Samara, 40.

Israëlisch leger verwondt veel Palestijnen nabij Nablus

Israëlische troepen vielen de dorpen Osarin en Yatma in het noordelijke gouvernement Nablus op de West Bank binnen, waarbij veel gewonden vielen.
Bezettingstroepen vielen zondagmiddag het dorp Osarin, ten zuiden van Nablus op de noordelijke West Bank, binnen, wat aanleiding gaf tot protesten.
Soldaten vuurden scherpe kogels, hersenschudding granaten en traangasgranaten af, waardoor verschillende burgers ademhalingsverwondingen opliepen.
Zondagavond bestormden bezettingstroepen het dorp Yatma, ten zuiden van Nablus op de noordelijke West Bank, wat tot protesten leidde.

Israëlische kolonisten vallen Palestijnen aan op de West Bank

Illegale Israëlische kolonisten voerden zaterdag en zondag een reeks aanvallen uit op Palestijnse burgers en hun eigendommen in verschillende regio’s van de bezette West Bank.
Zaterdagavond vielen Israëlische kolonisten een 16-jarig Palestijns kind aan in de Oude Stad van bezet Jeruzalem.
Mediabronnen zeiden dat Adam Al-Rishq, 16, aan het joggen was in de buurt van de Oude Stad toen Israëlische kolonisten hem aanvielen en het racistische gezang ‘Arabische terrorist’ naar hem schreeuwden.
De vader van het kind zei dat de aanval plaatsvond in het bijzijn van de bezettingspolitie, en dat de kolonisten zijn zoon verschillende kneuzingen en verwondingen toebrachten voordat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd.

Dag 212: “Israëls raketten doden tientallen in Gaza”

Op zondag, dag 212 van de voortdurende Israëlische genocide en etnische zuivering van het Palestijnse volk in de verwoeste Gazastrook, doodden en verwondden Israëlische raketten tientallen Palestijnen, waaronder vrouwen en kinderen, in verschillende delen van de kust enclave.
Het Israëlische leger pleegde ook drie bloedbaden tegen gezinnen, waarbij 32 Palestijnen om het leven kwamen en 41 gewonden, voornamelijk kinderen en vrouwen, in de verwoeste Gazastrook.
Mediabronnen zeiden dat het leger doorging met het bombarderen en beschieten van verschillende delen van de kust enclave, inclusief dichtbevolkte woonblokken, waarbij tientallen Palestijnen omkwamen en gewond raakten.
In Rafah, in het zuidelijkste deel van de Gazastrook, vuurde het leger raketten af ​​op verschillende huizen in verschillende delen van de stad.

Dag 212 Update: “Israëlische raketten doden tientallen Gaza, inclusief kinderen”

Op zondag, dag 212 van de aanhoudende Israëlische genocide op de Palestijnse burgers in de verwoeste Gazastrook, doodden Israëlische raketten en granaten tientallen Palestijnen, waaronder veel vrouwen en kinderen, en raakten er nog veel meer gewond.
Minstens zes Palestijnen, onder wie kinderen, werden gedood toen het leger een raket afvuurde op een huis in Rafah, in het zuidelijkste deel van Gaza.
Medische bronnen zeiden dat veel Palestijnen gewond raakten en dat de reddingsteams onder het puin naar potentiële slachtoffers zochten.
Ook in Rafah doodden Israëlische raketten negen Palestijnen, waaronder vier kinderen, in één huis in de wijk Tannour, naast vier Palestijnen, waaronder een pasgeboren baby, in George Street, ten oosten van Rafah.

Dag 213: “Israëlische troepen geven bevel tot evacuatie van Oost-Rafah” 

Het Israëlische bombardement op alle delen van de Gazastrook ging maandagochtend, de 213e dag van de Israëlische militaire invasie van de Gazastrook, door. Bij talloze Israëlische bombardementen zijn maandag tussen middernacht en zes uur ’s ochtends 22 Palestijnse burgers om het leven gekomen.
De luchtaanvallen waren gericht op de stad Rafah, waar 1,5 miljoen ontheemde Palestijnen momenteel schuilen in de zuidelijke Gazastrook nadat ze op bevel van het Israëlische leger het noorden en centrale deel van Gaza zijn ontvlucht.
Bovendien staan ​​honderden vrachtwagens gevuld met humanitaire hulp voor de uitgehongerde bevolking van Gaza vast aan de grens, terwijl Israëlische militaire functionarissen hen de toegang weigeren.
Het Israëlische leger is begonnen de Palestijnen op te roepen delen van Rafah te evacueren. Het is onwettig en catastrofaal om meer dan 1 miljoen ontheemde Palestijnen in Rafah te dwingen opnieuw te vluchten. Er is geen veilige plek om naartoe te gaan in Gaza. De internationale gemeenschap moet actie ondernemen om verdere wreedheden te voorkomen.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 06.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights