Moestuin (© Reginal via Pixabay)

HARLINGEN – Drie van de 6 basisscholen in de gemeente Harlingen gaan vanaf 14 mei aan de slag met een schooltuin onder schooltijd. De les, ‘schooltuinieren’ genoemd, is een onderdeel van het reguliere lespakket. De lessen schooltuinieren worden door de kinderen gevolgd bij Pluktuin PlukWad in Wijnaldum.

De leerlingen van groep 6 gaan elke week op de fiets naar Wijnaldum en krijgen daar les van een biologiedocent in het eigen moestuintje. Onderweg – tijdens het fietsen – krijgen de kinderen ook verkeersles, wat hen helpt om bewuster en veiliger onderweg te zijn.  

Vervolg van pilot schooltuinieren 
Doordat de kinderen bezig zijn met de lessen schooltuinieren kunnen ze ontdekken hoe ze zelf groenten en fruit kunnen zaaien en planten, verzorgen en oogsten. De leiding van de scholen en de gemeente willen hiermee de interesse in gezonde voeding aanwakkeren bij de kinderen en tevens kunnen de leerlingen kennis opdoen over de natuur. 
In 2023 hebben de leerlingen van IKC ‘t Wad voor het eerst meegedaan aan de lessen. Dit jaar gaan nog 2 andere basisscholen meedoen, namelijk IKC Middelstein en IKC Het Noorderlicht. 

Wethouder Hendrik Sijtsma vindt het prachtig dat het initiatief groeiend is en dat dit jaar nog 2 basisscholen extra meedoen. Tevens is het volgens de wethouder van groot belang dat kinderen leren hoe de natuur werkt. Daarnaast leren ze ook wat er allemaal voor nodig is voordat de groenten en het fruit op het bord liggen. Mede dankzij de samenwerking kunnen de leerlingen meer leren over gezonde voeding. Juist dit is een belangrijk onderwerp. Het gaat erom dat over zo’n 15 jaar juist deze kinderen de consumenten van de toekomst zijn. 

De leerlingen van de basisscholen leren niet alleen hoe onder meer een zaadje tot een echte groente uitgroeit, maar zeker hoe ze ermee kunnen werken. Op het moment dat de aardappels worden geoogst, zullen de kinderen bijvoorbeeld samen patat maken met hulp van ouders. Daarnaast krijgen ze groenten en fruit mee naar huis om er thuis verschillende gerechten mee te maken. Ook wordt aan het eind van het seizoen – zo ongeveer in oktober – soep gemaakt van de overgebleven groenten. De kinderen starten met de lessen schooltuinieren aan het begin van het groeiseizoen en eindigen rond de herfst. Hierdoor zullen de kinderen van halverwege groep 6 tot halverwege groep 7 de lessen kunnen volgen. 

De moestuinen
Op woensdag 24 april heeft wethouder Hendrik Sijtsma een bezoek gebracht aan een les op de basisschool Middelstein in Midlum. De leerlingen waren namelijk bezig met de voorbereiding op de lessen en bezig met het maken van het eigen naambordje voor de toekomstige schooltuin. De eerste lessen op de moestuin zullen op dinsdag 14 mei beginnen, terwijl de laatste les gepland staat op 23 oktober.  

(Bron: Gemeente Harlingen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights