St Jansdal Ziekenhuis Lelystad (© Stichting BZL)

Eerder was te lezen dat het bestuur van ziekenhuis St Jansdal het besluit heeft genomen om de spoedpoli van het ziekenhuis St Jansdal Lelystad per 1 juni na 17.30 uur en in het weekend te sluiten. Dit komt door te weinig patiënten en het gebrek aan personeel. Volgens de mededeling zouden inwoners doorgestuurd worden naar de locatie Harderwijk of naar het Flevoziekenhuis in Almere. 

Petitie gestart 
Inwoners van Lelystad zijn een petitie gestart voor het behoud van de spoedpoli. De ondertekenaars hebben aangegeven dat het niet kan dat de spoedpoli van het ziekenhuis in Lelystad gesloten gaat worden in de avonduren en in het weekend. 

De ondertekenaars van de petitie geven aan dat dit niet kan en voorkomen moet worden. Men kan zich niet voorstellen dat Lelystad, als hoofdstad van de provincie, geen spoedpoli zou hebben. Volgens de opsteller is het sluiten van de spoedpoli te gek voor woorden.

Daarnaast heeft St Jansdal Lelystad in de afgelopen jaren al heel wat meegemaakt. Nadat het in de jaren ‘80 als volwaardig ziekenhuis gebouwd is, heeft het een overname meegemaakt, waarna het bijna verdween. 

Ruim 5.000 maal is ondertussen de petitie ondertekend en dit komt ook vooral voort uit het gevoel dat het ziekenhuis in Lelystad beetje bij beetje ontmanteld wordt. Er zijn steeds meer geluiden dat er niets of nog nauwelijks wat overblijft van een volwaardig ziekenhuis. 

Stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad 
De Stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad (BZL)  is behoorlijk gecharmeerd van het feit dat de petitie al zo vaak is ondertekend, maar heeft wel moeite met de tekst van het document. Volgens de Stichting is de spoedpoli bedoeld voor zaken die niet levensbedreigend zijn. 

Daarentegen hebben de patiënten van de spoedpoli wel meer medische zorg nodig dan de huisartsenpost zou kunnen bieden. Tevens geeft men aan dat voor spoedeisende hulp men toch naar Almere of Harderwijk zou moeten. 

Daarnaast zegt BZL dat de zin ‘Houd de spoedpoli 24/7 open’ niet klopt, omdat het nu al zo is dat deze niet 24/7 open is. Tevens heeft de Stichting begrip voor de redenen waarom het bestuur van het ziekenhuis tot deze conclusie is gekomen. 

Ook de huisartsen hebben zich laten horen en geven aan dat de huisartsenpost open blijft. Tenslotte heeft de Stichting aangegeven dat ze zich in blijft zetten voor een volwaardig ziekenhuis in Lelystad, met spoedeisende hulp. 

Onderhuids gevoel 
Maar mogelijk draait het daar helemaal niet om. Het zou best wel eens kunnen zijn dat de inwoners van Lelystad het net anders zien en voelen. Het kan best zo zijn – en die geluiden zijn ook te horen en te lezen – dat de maat van afbouwen van het volwaardige ziekenhuis wat er eens stond, nu vol is. 

Lelystad is de hoofdstad van de provincie en een gedeelte van de inwoners is van mening dat er in de hoofdstad minimaal 1 volwaardig ziekenhuis moet zijn. Als de Stichting uitgaat van van terugkeer van een aantal zaken, moet men dat ook duidelijk uitdragen. 

Het probleem is dat er wordt gezegd dat men zich inzet voor terugkeer van een volwaardig ziekenhuis “ … als de stad groeit en St Jansdal nieuwbouw gaat plegen … “ Maar dat ziekenhuis – hoe groot het ook wordt en wat voor functies er komen –  is pas klaar in 2028. 

Tenslotte zegt de Stichting dat het ziekenhuis iets moet met het signaal van de petitie, maar dat men wel moeite heeft met de storm die nu is losgebroken. Tevens is men bang dat de inwoners geen gebruik meer gaan maken van het ziekenhuis. Maar daar draait de petitie juist om, de inwoners vechten voor hun ziekenhuis. 

(Bronnen: Petities, Radio Lelystad, lelystad.nieuws.nl)   

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights