Edelhert in bos (© pixabay)

Afgelopen week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met cijfers over de oppervlakte van natuur- en bosgebieden. Het CBS kwam met het rapport ‘Natuurlijk kapitaalrekeningen’. In de periode 2013 – 2022 schijnt de oppervlakte van natuur- en bosgebieden met zo’n 2.5 procent te zijn afgenomen. 

Bebouwd gebied ipv groen
De afname van 2.5 procent afname in natuur- en bosgebieden staat voor zo’n 158 vierkante kilometer. Om hierbij een beeld te krijgen, kan men zeggen dat de 158 km2 te vergelijken is met 1.5 keer de oppervlakte van de stad Den Haag. 

Daarnaast is ook de hoeveelheid agrarisch gebied afgenomen. Alles bij elkaar blijkt dat nu een groter deel van Nederland bebouwd gebied is geworden. Deze toename is bijna 3.5 procent ofwel 277 vierkante kilometer. 

Afname groen gebied 
Het bebouwd gebied is grond voor wonen, industrie en voor de infrastructuur. Dit is ten koste gegaan van de oppervlakte van natuurlijk en agrarische ecosystemen. De afname van agrarisch gebied was in km2 (178) meer dan de afname van natuur- en bosgebieden. 

Echter als men het relatief bekijkt is, is de afname agrarisch gebied 0.9 procent tegenover de 2.5 procent voor natuur- en bosgebieden. De laatste gebieden zijn vooral veranderd in bebouwd en agrarisch gebied. 

Daarnaast komt het ook voor dat (voornamelijk) agrarisch gebied is veranderd in natuur- en bosgebied. In de groep van natuur- en bosgebieden is de grootste afname te merken bij natuurlijk grasland (131 vierkante meter), bosgebieden (36 km2) en duin- en kustgebieden (21 km2).

Veranderingen in Flevoland
Regionaal zitten er nogal wat verschillen in de afname van natuur- en bosgebieden. In de provincies Zuid-Holland (60 km2) en Fryslân (44 km2) is de oppervlakte natuur- en bosgebied het meest afgenomen. 

Daarentegen nam de oppervlakte natuur- en bosgebied in de periode 2013 – 2022 toe in de provincies Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. In de provincie Flevoland is 14 procent meer gebouwd gebied aangetroffen in die periode. 

Daarnaast is het percentage agrarisch gebied verminderd met zo’n 11 procent. In het geval van natuur- en bosgebied is dit -1 procent geweest en voor het gedeelte water is  -2 procent genoteerd. 

In totaal heeft het CBS voor 2022 voor de provincie Flevoland de volgende cijfers meegegeven: 10.5 procent voor natuur- en bosgebied, 41.3 procent voor water, 37.2 procent agrarisch gebied en 10.9 procent bebouwd gebied. 

(Bronnen: sittard-geleen.nieuws.nl, Nieuws.nl, CBS, RTL Nieuws) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 05.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights