Isoleren woning (© gem Alphen aan den Rijn)

ALPHEN AAN DEN RIJN – Zoals bij vele gemeenten stelt ook de gemeente Alphen aan den Rijn subsidie beschikbaar. Het is met terugwerkende kracht voor 2024 en het bedrag is 2 miljoen. De subsidie is bedoeld voor de isolatie van slecht geïsoleerde koopwoningen in de woningen. Heel vaak wordt er niet gesproken over (sociale) huurwoningen. 

Isoleren van de woning 
Volgens de gemeente is het doel van de regeling om mensen in energiearmoede of een risico daarop te helpen bij het isoleren van de woning. Tevens wordt gemeld dat de subsidie bedoeld is voor eigenaren van eengezinswoningen en koopappartementen met een VVE (Vereniging van Eigenaren). 
Bij het project werkt de gemeente samen met sociale partners voor de promotie van de subsidie én om inwoners actief te ondersteunen bij de aanvraagprocedure. De subsidie is vanaf 1 juni 2024 aan te vragen via de site van de gemeente en geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.  

Energiebesparende maatregelen kunnen de inwoners aan (laten) brengen met de subsidie Lokale Aanpak Isolatie Alphen aan den Rijn. Hierbij valt te denken aan vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Inwoners mogen spouwmuur- en dakisolatie van buitenaf aanbrengen als men voldoet aan de regels voor natuurbescherming in de omgevingswet. De gemeente geeft aan dat dit van belang is om te voorkomen dat het leven en het leefgebied van kleine dieren – zoals vleermuizen en huismussen – verstoord worden. 

Men is niet verplicht om een aannemer in te huren, daar de subsidieregeling ook voor de doe-het-zelver is. Daarbij komt dan nog dat doe-het-zelvers een flinke bijdrage kunnen leveren aan de versnelling van het isoleren van koopwoningen. Daarnaast komt dan nog dat het een voordeel is dat de doe-het-zelver geen beroep hoeft te doen op de overvraagde markt voor aannemers en installateurs. Tevens zijn voor deze doelgroep geen regelingen vanuit de Rijksoverheid beschikbaar. 

Isolatie bij huurwoningen 
Het isoleren van huurwoningen loopt via een andere weg en daarbij wordt nooit gesproken over subsidies, terwijl de meeste (sociale) huurwoningen vaak wel snel en veel isolatie nodig hebben. In de gemeente Alphen aan den Rijn is wooncorporatie Woonforte actief. Op de site van de organisatie is informatie te vinden over het isoleren van huurwoningen. 

Eerst begint men met een alinea over ‘Energiebewust wonen’. Daarin wordt aangegeven dat in de missie, visie en strategie duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Volgens de corporatie wil men in 2050 in al de woningen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Tevens wil men werken met hernieuwbare en herbruikbare bouwmaterialen.

Om hieraan te voldoen, gaat men de komende jaren veel woningen isoleren, waarbij woningen met een E, F en G energielabel het eerst aan de beurt zijn. Uiterlijk 2028 wil men minimaal 3.500 woningen hebben geïsoleerd. Tevens wordt met de gemeente plannen gemaakt voor het aardgasvrij maken van wijken. Op de site van de woningcorporatie is meer informatie te vinden over isoleren, energie besparen en de Standaard voor woningisolatie. 

(Bronnen: Gemeente Alphen aan den Rijn, Woonforte) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights