Kastanjeboom (© wal_172619 via Pixabay)

BREDA – In mei 2017 gaf de lokale media aan dat alle kastanjebomen in de Baronielaan in Breda – met uitzondering van 4 grote, monumentale bomen op het middenplein – gekapt moesten worden. Ze waren namelijk ziek. Maar zo’n jaar geleden werden er van de 4 laatste er al 2 gekapt. Ook deze waren ziek. 

Monumentale kastanjebomen
Sinds 1830 staan er kastanjebomen aan de Baronielaan, ze waren het straatbeeld van de stad. Deze bomen waren een deel van de oudste bomen van Breda. De gemeente heeft haar best gedaan om de laatste 4 bomen te onderhouden, zo goed als kwaad als het kon. Hiervoor werden controles uitgevoerd, werden maatregelen genomen. Aangezien de 4 kastanjebomen beeldbepalend waren, wilde de gemeente Breda de bomen behouden. Echter dat moest wel op een veilige manier gebeuren.  

Social media gaf in april 2023 aan dat de bomen tijdens de jaarlijkse inspectie werden gecontroleerd. Hieruit kwam naar voren dat een vervolgonderzoek nodig was. Bij dit vervolgonderzoek werd duidelijk dat 3 van de 4 bomen ziek waren. Ze waren aangetast door de kastanjebloedingsziekte en parasitaire schimmels. Hierdoor moesten ze gekapt worden en de 4e zou nog een aantal jaren meekunnen als er flink gesnoeid zou worden. 

De kastanjebloedingsziekte is een plantenziekte van de paardenkastanjes. Roestbruine vochtige plekken ontstaan op de bast en gaan bloeden met een stroperige vloeistof. Bij het indrogen van de vloeistof blijven korstvormige roestvlekken op de bast achter, waaronder het weefsel afsterft. Chemische middelen om te bestrijden werken niet, maar beheersmaatregelen – zoals bodemverbetering en bestrijding van de kastanjemineermot – zouden mogelijk de ziekte kunnen bestrijden. Mogelijke andere methoden zouden kunnen zijn: wegsnijden en ontsmetten van aangetaste plekken, aanbrengen van bestrijdingsmiddelen in de vaten en de locatie van de bacterie uit de Pseudomonas syringae-groep met warmte behandelen. 

Eind april 2023 werden 2 van de 4 kastanjes aan de Baronielaan gekapt, hoewel de bedoeling was dat er 3 zouden verdwijnen. Maar in de 3e zat een broedende duif, waardoor de kap moest worden uitgesteld. Tot afgelopen week toen de 3e boom werd gekapt. De bomen moesten gekapt worden omdat ze door ziektes zo ver waren aangetast, dat het niet veilig meer was, om ze te laten staan. 
In 2023 gaf toenmalig wethouder van Openbare Ruimte, Jeroen Bruijns, aan dat de maximale leeftijd na bijna 200 jaar voor de 3 bomen, ondanks een goede verzorging, toch bereikt was. Met pijn in het hart moesten de bomen het veld ruimen. 

Opvallend is wel dat de regionale media in 2017 nog schreef dat de kastanjebloedingsziekte besmettelijk is en dat de meeste bomen er aan bezwijken. Om de ziekte te kunnen stoppen was op dat moment warmtebehandeling. De Universiteit van Wageningen heeft de behandelmethode met succes op de 4 grote kastanjes toegepast. 
Echter dat schijnt toch niet geholpen te hebben, daar in 2023 2 van de 4 zijn gekapt en deze week de 3e, nadat de duiven waren uitgevlogen. 
De bomen stonden op het Engelbert van Nassauplantsoen, waarbij in 2023 reeds gemeld werd dat het opnieuw ingericht zal worden. Echter het planten van nieuwe bomen zal in dit huidige plantseizoen niet meer gebeuren. Volgens de gemeente kan er in de zomer niet geplant worden daar de grond te droog is. De planning is nu dat in het najaar 2024 nieuwe bomen geplant gaan worden. 

(Bronnen: BN de Stem, Wikipedia, Regio Online, BredaVandaag) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights