Ziekenhuis St Jansdal Lelystad (© petitie spoedpoli)

Afgelopen week kwam het bestuur van ziekenhuis St Jansdal met de mededeling dat de spoedpoli van de vestiging in Lelystad vanaf 1 juni na 17.30 uur en in het weekend gesloten gaat worden. Inwoners die gebruik willen maken van de spoedpoli, worden – na verwijzing door de huisartsenpost – doorgestuurd naar de locatie in Harderwijk of naar het Flevoziekenhuis in Almere. 

Evaluatie gebruik 
Volgens het bestuur is de beslissing genomen na evaluatie over het gebruik van de huidige spoedpoli in Lelystad. Daarbij komt volgens het bestuur ook de noodzaak van de beslissing door de schaarste aan medewerkers.  

St Jansdal heeft gemeld dat er ‘s avonds gemiddeld 1 à 2 patiënten zich melden op de spoedpoli. Als dit gebeurt zouden volgens het ziekenhuis 5 zorgprofessionals steeds klaar moeten staan. Dit zou hier meer haalbaar en houdbaar zijn.   

Laad de spoedpoli 24/7 open 
Op de site Petities is een petitie gestart voor het behoud van de spoedpoli. De opsteller heeft aangegeven dat de spoedpoli van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad vanaf 1 juni ‘s avonds en in de weekenden dicht zal gaan.  

De ondertekenaars van de petitie geven aan dat dit niet kan en voorkomen moet worden. Men kan zich niet voorstellen dat Lelystad, als hoofdstad van de provincie, geen spoedpoli zou hebben. Volgens de opsteller is het sluiten van de spoedpoli te gek voor woorden. 

Het ziekenhuis is in de jaren ‘80 als volwaardig ziekenhuis gebouwd in een tijd dat er veel minder mensen in de stad woonden. Nu is Lelystad vele malen groter en het zal nog veel groter worden. De opsteller vraagt zich af waarom het nu dan niet rendabel zou kunnen zijn. 

Meer geluiden zijn te horen in Lelystad over het feit dat er niets meer overblijft van het ziekenhuis in Lelystad. Dit moet voorkomen worden en daarom worden de inwoners van Lelystad opgeroepen om de petitie te tekenen.   

De tekst van de Petitie

Wij, inwoners van Lelystad, constateren dat:

  • de spoedpolikliniek van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad vanaf 1 juni ‘s avonds en in de weekenden sluit
  • inwoners urgente zorg dan altijd buiten de stad moeten zoeken: Harderwijk, Almere of zelfs verder
  • dit voor veel mensen niet mogelijk is met eigen vervoer en ze dan afhankelijk zijn van anderen
  • dit een hoop ellende gaat opleveren

en verzoeken: Laat de spoedpoli 24/7 open!

(Bron: Petitie Spoedpoli St Jansdal Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights