Geboorte baby (© jas via Pixabay)

ZOETERMEER – Het HagaZiekenhuis heeft op 18 april bekend gemaakt dat ze de keuze heeft gemaakt om de afdeling acute geboortezorg in Zoetermeer te behouden. Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer is heel blij met dit besluit. Volgens wethouder Ter Laak heeft de Raad van Bestuur van het ziekenhuis een moedige beslissing genomen. Dit is echt in het belang van de inwoners. 

Wethouder Ingeborg ter Laak (CDA), met Zorg en Welzijn in haar portefeuille, heeft daarbij gemeld dat de gemeente met het bestuur van het HagaZiekenhuis gaat onderzoeken – vanuit ieders rol – hoe men kan bijdragen aan een ook voor het personeel zo aantrekkelijk mogelijke werkomgeving. 

Volwaardige afdeling geboortezorg 
Volgens het college kan een stad als Zoetermeer met ruim 127.000 inwoners niet zonder een volwaardige afdeling geboortezorg. De gemeente heeft middels een brief aan het HagaZiekenhuis laten weten dat ze mee wil denken over 24/7 kinderopvang, woningen, bereikbaarheid en bijdrage aan eventuele nieuwbouw. 
De gemeente Zoetermeer zal de komende jaren flink groeien en ook de regio laat een groei zien. Dit wordt onderschreven door onderzoeken van GGD Haaglanden en het Netwerk Acute Zorg West (NAZW). In de afgelopen periode is er intensief contact geweest met alle stakeholders in het proces, onder meer met de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis. Om acute verloskunde in Zoetermeer te kunnen behouden, heeft de gemeente alle informele en (beperkte) formele kanalen ingezet. Tevens is de relatie tussen de gemeente en het ziekenhuis verbeterd, mede door de nieuwe Raad van Bestuur. De gemeente meldt dat goede gesprekken zijn gevoerd met de bestuursvoorzitter over de toekomst van het ziekenhuis in Zoetermeer. 

De gesprekken zijn spannend geweest, voor het college maar zeker ook voor de zorgmedewerkers en de inwoners van de gemeente. Zo was te merken dat medewerkers van het ziekenhuis, de Eerstelijns Zorg Zoetermeer, de verloskundigen en alle strijdbare inwoners de handen ineen hebben geslagen. Er werd duidelijk een mening gegeven over de mogelijke gevolgen van het verdwijnen van de acute geboortezorg. Daarnaast waren er ook acties, zoals beschilderde buiken, een serene tocht en een petitie die werd aangeboden aan de Tweede Kamer.  

Het college heeft aangegeven dat ze dankbaar is voor de acties en voor de inzet van de inwoners. Daarnaast kijkt het college van Burgemeester en Wethouders uit naar het verder uitbouwen van de relatie tussen het HagaZiekenhuis en de gemeente Zoetermeer. Op deze manier wil men gezamenlijk bouwen aan een toekomstbestendig ziekenhuis voor alle inwoners van Zoetermeer.

(Bron: Gemeente Zoetermeer) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights