Broed 2024 (© Gem Leeuwarden)

LEEUWARDEN – In 2024 is de gemeente Leeuwarden gastgemeente van BROED en sponsort daarom de toegang van alle bezoekers. Door deze sponsoring is het leukste biodiverse festival van het Noorden voor iedereen gratis toegankelijk. BROED zal plaatsvinden op 11 mei bij broedplaats Neije Leije in Alde Leie. Dit is vlak bij Stiens en is zo’n 10 minuten rijden van Leeuwarden.  

Een parel van een provincie 
Volgens wethouder Duurzaamheid, Evert Stellingwerf (GroenLinks), is Fryslân een parel van een provincie. Tevens zouden de inwoners van de provincie behoren tot de gelukkigste mensen van Nederland. De wethouder heeft aangegeven dat dit voor een groot gedeelte komt door de prettige en groene leefomgeving. Tenslotte is een groene gemeente ook een gezonde gemeente. De gemeente Leeuwarden wil de kwaliteit behouden voor de toekomstige generaties Friezen en investeert onder meer in de aanplant van bomen. Daarmee wil Leeuwarden het groene netwerk versterken en verbinden waar het kan en beschermen waar het nodig is. Tevens kan elke inwoner bijdragen aan een groene gemeente op zijn of haar manier. Leeuwarden ondersteunt daarom campagnes als het NK Tegelwippen, groene initiatieven in de dorpen en wijken en zeker een festival als BROED.  

BROED Biodiversiteitsfestival  
Men kan op het BROED Biodiversiteitsfestival handige tools en tips bemachtigen om zelf aan de slag te kunnen gaan met biodiversiteit. Dit jaar is het de 3e editie van BROED waar men aanwezig kan zijn bij lezingen, workshops, theater en demo’s. Ook deze keer wordt er een uitgebreid programma gebracht waar men op een gemakkelijke manier kan ervaren wat men zelf voor de biodiversiteit kan betekenen. Er zijn handige tips en tools voor iedereen, of het nu gaat om het erf, tuin, balkon of men op grotere schaal in de omgeving aan de slag wil.  

Tijdens het festival zijn er mini-colleges, workshops, lezingen, theater en muziek te volgen, naast het feit dat er genoeg en lekker eten te vinden zal zijn. Tevens kan men op de BROED-markt onder meer inheemse zaden en planten kopen. Tegelijkertijd met BROED zal er ook een boerenstreekmarkt worden gehouden, waar men streekproducten kan vinden. 

De directeur van Stichting Kening en initiator van BROED, Marcia de Graaff, is zeer positief over het gebaar van de gemeente. Het herstel van de biodiversiteit is belangrijker dan ooit, maar ondervindt nog teveel tegenslagen in het huidige politieke klimaat. Tevens wordt aangegeven dat de gemeente Leeuwarden actief bijdraagt aan het herstel van biodiversiteit. De Stichting Kening organiseert samen met de gemeente en vele andere partners BROED om het herstel van de biodiversiteit van ons allemaal te maken. 

Het biodiversiteitsfestival BROED is een initiatief van Kening en is onderdeel van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Het is een programma waarin verschillende partners zich inzetten voor biodiversiteit in de provincie. De partners wil de neergaande lijn van soortenrijkdom ombuigen naar een opgaande lijn. 

Meer informatie is te vinden op de site van BROED .

(Bronnen: Gemeente Leeuwarden, BROED)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.04.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights