Milieupark (© gem Wijk bij Duurstede)

WIJK BIJ DUURSTEDE – Het college van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft deze week besloten om de opdracht voor de bouw van de nieuwe gemeentewerf en milieustraat definitief bij aannemers neer te leggen. De gemeenteraad had eind 2022 het ontwerp voor de nieuwe milieustraat en gemeentewerf reeds goedgekeurd. De gemeentewerf en milieustraat komen in de gemeente te liggen aan de Vogelpoelweg op bedrijventerrein Broekweg Noord.  

Snel starten met de bouw 
De twee aannemers die met de bouw aan de slag zullen gaan, maakten al deel uit van het bouwteam. Dit team heeft het ontwerp voor de nieuwbouw opgesteld. Daarbij komt dan nog – zoals wethouder Jeroen Brouwer aangaf – dat het plan binnen het budget valt wat de raad heeft vastgesteld. Daardoor zal de bouw zo snel mogelijk kunnen beginnen. Men verwacht dat de nieuwe milieustraat en gemeentewerf midden 2025 klaar zijn voor gebruik.  

In de loop van 2025 zal de huidige gemeentewerf en de milieustraat naar de nieuwe locatie verhuizen. Het college is blij dat nu de plannen werkelijkheid worden. Daarnaast is het ook goed nieuws voor de inwoners van de gemeente dat ze volgend jaar al terecht kunnen op de moderne milieustraat. 
Het zal voor de medewerkers van Beheer wel even wennen worden, nadat ze al jaren lang hebben gewerkt aan de Middelweg Oost. Wethouder Brouwer is van mening dat de medewerkers snel hun draai zullen vinden op de nieuwe gemeentewerf. 

Grote verbeteringen 
Volgens de planning zal op de nieuwe locatie de afvalscheiding veel eenvoudiger worden. De opzet is dat de containers in een diepe containerkuil terecht komen. Hierdoor zal het makkelijker worden om afval in te leveren. Tevens zal de doorstroming verbeteren, wat lange files van auto’s moet voorkomen. 
Daarnaast zal het nieuwe gebouw duurzaam zijn en deels opgebouwd worden met houtelementen met geperst stro en een wandafwerking van gerecycled hout. Verder zullen er groene daken worden aangelegd met zoveel zonnepanelen als (nu) technisch haalbaar is.  

Op de locatie van de oude milieustraat zal in de toekomst nieuwbouw komen. Met de verhuizing naar de nieuwe locatie zal de gemeente ook afscheid nemen van de meer dan 100-jarige boerderij op de werf.  Het gebouw zal later een nieuw te bepalen doel krijgen, wat dan weer past bij de plannen voor het gebied. 

Wijk bij Duurstede heeft op de oude locatie aan de Middelweg Oost nieuwe woningen gepland. Ook de gemeente heeft woningen hard nodig om de grote behoefte aan woonruimte iets te kunnen verlichten. Wethouder Brouwer meldt dat de gemeente nu ook harder aan de slag kan met de uitwerking van de plannen van de nieuwe woningen. 

(Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights