Alcohol (© bridgesward via Pixabay)

ZWARTEWATERLAND – De gemeente Zwartewaterland heeft laten weten dat jongeren in de gemeente ook makkelijk aan alcohol kunnen komen. Dit staat te lezen in de GGD Jongerenmonitor 2023. Tijdens de OKO Dialoogsessie zullen inwoners en organisaties op woensdag 24 april in gesprek gaan. Dit gaat over een positieve, gezonde leefomgeving voor jongeren en vindt plaats in Hotel Zwartewater in Zwartsluis. Deelname is gratis en inclusief een buffet. 

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving 
In de aankondiging staat niet meteen – echter wel wat later – dat de oproep ook voor jongeren is, terwijl het juist gaat om een positieve, gezonde leefomgeving voor jongeren. OKO is een afkorting voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving en is gebaseerd op een methode van IJsland, dat daar succesvol is. Met OKO wil men werken aan een vermindering van het middelengebruik door jongeren en verbetering van de mentale gezondheid van deze jongeren.  

De aanpak is vorig jaar onder grote belangstelling in Zwartewaterland gelanceerd. Met de input van de lancering en de uitkomsten van de GGD Jongerenmonitor wil men met de OKO Dialoogsessie van 24 april de volgende stap zetten. De Jongerenmonitor geeft de aandachtspunten voor Zwartewaterland aan. Dit komt van wethouder Jan van der Poel, die tevens aangaf wat er allemaal goed gaat. Zo kunnen de jongeren in grote mate bij de ouders terecht. Dit geeft de betrokkenheid van de gemeenschap aan en kan tevens bijdragen aan het samenwerken aan een positieve leefomgeving voor jongeren. Zowel thuis, op school, in de vriendenkring als in de vrije tijd. 

Meepraten op 24 april
Daarom nodigt de wethouder organisaties en inwoners uit om mee te doen aan de Dialoogsessie. Daarna komt pas dat hij ouders én jongeren oproept om mee te praten. Dit staat niet in de inleiding van het artikel, hoewel het toch specifiek gaat om de jongeren. Juist de jongeren en jongerenorganisaties hadden specifiek genoemd moeten worden en een persoonlijke uitnodiging moeten hebben gehad.  
Daarna gaat het verhaal weer verder met aandacht voor de ouders. Zo wordt aangegeven dat de Jongerenmonitor laat zien dat de ouders het goed doen. Ouders hebben invloed om te zorgen dat het kind verstandige keuzes maakt. Dit kan onder meer door samen met je kind de landelijke NIX18-campagne uit te dragen. Daarnaast kunnen de ouders met een positieve invloed thuis voor een verandering zorgen. Volgens mij betekent dat dat de ouders het voorbeeld moeten geven door geen alcohol te drinken en niet te roken. 

De OKO Dialoogsessie is van 15.00 tot 19.30 uur in Hotel Zwartewater in Zwartsluis. De gemeente Zwartewaterland, GGD IJsselland en het Trimbos Instituut zullen de uitkomsten van de Jongerenmonitor bespreken met organisaties en inwoners. Hierbij wordt gesproken over wat men gaat doen en wat beter kan, wat zal moeten leiden tot passende programma’s voor Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. 
Deelname is gratis en inclusief buffet, waarbij men zich wel moet aanmelden. OKO brengt in Zwartewaterland partijen bij elkaar: ouders, professionals, vrijwilligers uit onderwijs, welzijn, sport, natuur, cultuur, bedrijfsleven en kerken. Weeer geen jongeren genoemd.

Op het moment dat jongeren goed in hun vel zitten en iedereen achter de NIX18 boodschap staat, zal het roken en het gebruik van alcohol en drugs afnemen. De OKO aanpak bestaat uit 4 stappen: monitoring, dialoog, plan en uitvoering. De Jongerenmonitor is in feite de eerste stap en de Dialoogsessie de tweede stap. 
OKO sluit aan bij Gezond en Gelukkig Zwartewaterland, waarbinnen deze campagne de gemeente 50 organisaties samenwerken aan Positieve Gezondheid voor alle inwoners. Dit betekent dat iedereen zich naar omstandigheden goed voelt. Dat iedereen zoveel mogelijk meedoet. En dat iedereen voldoende beweegt en gezond eet. 

In het artikel van de gemeente heb ik geen woord gezien over de inspraak en inbreng van de jongeren en het goede voorbeeld geven door de ouders. 

(Bron: Gemeente Zwartewaterland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights