Fiets (© pixabay)

In Flevoland werden in 2023 zo’n 1.190 fietsendiefstallen gemeld. Het aantal fietsendiefstallen ligt 34.5 procent hoger dan in 2022 en zelfs 44.2 procent hoger dan de cijfers van 2019. De meeste fietsendiefstallen kwamen in de gemeente Noordoostpolder voor. De cijfers komen van het onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.   

Grootste toename in Noordoostpolder 
De sterkste toename in het aantal fietsendiefstallen in de provincie was te melden in de gemeente Noordoostpolder. In deze gemeente werden in 2023 100 fietsen gestolen. Dit is bijna 82 procent meer dan in 2022. 

Tevens werden in Almere (toename van 48.7 procent) en in Lelystad (toename van 47.4 procent) meer fietsen gestolen in 2023 dan in het jaar ervoor. Maar niet overal in de provincie steeg het aantal diefstallen van fietsen. 

Juist in de gemeente Urk en Dronten is een daling geregistreerd in het aantal gestolen fietsen. Het sterkst was de daling te merken op Urk. Het aantal geregistreerde fietsendiefstallen was -66.7 procent. 

Meeste incidenten in Almere
De meeste fietsen – 565 diefstallen – werden in Almere gestolen en dat is bijna de helft van het aantal van de gehele provincie. Veel diefstallen ook in Lelystad (420 gestolen fietsen) en de Noordoostpolder (100). 

Expert woonverzekeringen bij Independer, Michel Ypma, denkt dat het aantal gestolen fietsen nog hoger zal zijn, daar niet iedereen aangifte doet. Als men aanspraak wil maken op de vergoeding van de verzekering, zal men bij diefstal van een elektrische fiets wel melding moeten maken. 

Het aantal elektrische fietsen is toegenomen, wat mogelijk een deel van de stijging kan verklaren. Het zijn niet alleen de grote gemeenten waar fietsen worden gestolen, daar in Flevoland in elke gemeente fietsen werden gestolen. 

Meeste kans op fietsendiefstal
Van alle Flevolandse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in Lelystad. Hier zijn in een jaar tijd 11,4 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens, veel meer dan het provinciale gemiddelde van 6,3. 

De top 3 gemeenten binnen Flevoland waar je de meeste kans hebt op een gestolen fiets:

  1. Lelystad: 11,4 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  2. Almere: 6 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens
  3. Noordoostpolder: 4,8 fietsendiefstallen per 1.000 huishoudens

“Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan”, waarschuwt woonverzekering-expert Michel Ypma. Voor meer informatie kan men terecht op de site van Independer .

(Bron: Persbericht Independer) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights