Cybercrime (© Anete Lusina Pexels)

De planning van de politie in Flevoland is om vanaf deze week op bezoek te gaan bij inwoners van de provincie die in aanraking zijn geweest met cybercriminaliteit. Was het zo dat eerst hulp werd geboden aan slachtoffers van de ‘normale’ misdaden, zoals een overval of een beroving, tegenwoordig komen de online misdaden steeds vaker voor. Dit is voor de politie de reden om hier meer aandacht aan te schenken. De slachtoffers moeten ook de juiste hulp krijgen.   

Cybercrime  
De site Veilig Internetten heeft een overzicht online gezet over de soorten cybercrime. Cybercrime kan men in vele varianten tegenkomen. In het overzicht op de site kan men een opsomming vinden van de meest voorkomende vormen van cybercrime. 

Zo wordt er uitleg gegeven over ‘Virus’. Dit is een klein programma wat de werking van een pc kan verstoren, de pc beschadigingen of gegevens verwijderen. Zelfs kan men via een virus het mailprogramma van de pc gebruiken.  

Vaak wordt ook ‘Malware’ ingezet. Dit is een verzamelnaam voor die software die een kwaadaardige bedoeling heeft. Vaak wordt dit ook een virus genoemd. Daarnaast komt ‘Phishing’ vaak voor in de media. 

Met Phishing wordt bedoeld dat criminelen naar informatie zoeken (hengelen). Meestal gaat dit via op het oog ‘betrouwbare instanties’ – zoals een bank of een andere organisatie – die vragen naar bepaalde inloggegevens, een code of andere persoonlijke informatie. 

Op de site zijn nog vele vormen van cybercrime te vinden, zoals ‘Ransomware’ (een virus dat probeert je geld te laten betalen), ‘Botnet’ (een netwerk van besmette computers, dat gebruikt wordt voor het versturen van spam en het uitvoeren van cyberaanvallen). 

Bezoekje 
Meestal is de schade ‘in het hoofd’ bij de slachtoffers van cybercrime vrij groot. Dit gaat van zich schamen tot niet meer durven om het internet te gebruiken. Natuurlijk wordt iedereen heel vaak gewaarschuwd om niet op een linkje te klikken, maar het gebeurt toch. 

Daarbij komt dan nog dat de links ook steeds echter lijken. Iedereen kent het verschil tussen ‘Krudivat’ en ‘Kruidvat’ maar toch is het vaak een linkje met een bonus of een reeks aan bonusproducten. 

Of dat mailtje van die bank die vraagt om even wat gegevens door te geven, daar de kaart binnenkort verloopt. En dan kom je er achter dat je al 2 jaar niets met die bank doet of je nooit ingeschreven of aangemeld hebt. 

De politie wil nieuwe slachtoffers voorkomen en gaat daarom meer aandacht aan deze vorm van criminaliteit besteden. Natuurlijk moet iedereen goed opletten, maar het beste is om bij cybercriminaliteit ook echt aangifte te doen.  

De politie geeft aan dat elke aangifte mogelijk een stukje in een groter dossier kan zijn en door de aangifte mogelijk een grotere bende opgepakt kan worden. Tevens kan de politie bij een bezoek ook kijken of de crimineel sporen heeft achtergelaten.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Veilig Internetten) 

Henny AJ. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights