Huisarts (© pixabay)

MAASTRICHT – Op de site van EenVandaag staat te lezen dat een onderdeel van de huisartsenketen Co-Med failliet is verklaard door de rechtbank in Maastricht. Het vonnis van de rechtbank is in handen van de redactie van EenVandaag. Het faillissement is aangevraagd door oud-medewerkers (onder meer een basisarts en een groep doktersassistenten) en een detacheringsbedrijf. 

Toekomstbestendige huisartsenzorg
Volgens de gegevens van de site van Co-Med is de jonge organisatie opgericht in 2019. Het doel was om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken. Dit zou gebeuren door een andere manier van organisatie en schaalgrootte. Vooral dit laatste was van groot belang om niet-zorggebonden zaken efficiënt te kunnen organiseren. Eenmaal dit geregeld, zou de praktijk zich volledig kunnen storten op de zorg die nodig was voor de patiënt. 

Zo is Co-Med een keten van huisartsenpraktijken, ondertussen door het gehele land praktijken opkopend. Dit gebeurt onder meer wanneer een huisarts stopt maar geen opvolger heeft. 
Media geven aan dat de organisatie met een oplossing komt voor het tekort aan huisartsen. Maar helemaal prettig is het niet verlopen. Zo bracht EenVandaag eerder al dat waarnemers en leveranciers niet betaald worden. Hierdoor zou het verloop onder het personeel groot zijn en zouden praktijken vaak niet goed bereikbaar zijn. 

De organisatie heeft zelf op haar site aangegeven dat Co-Med meerdere huisartsenpraktijken heeft in Nederland, een Patiënt Contact Centrum (Amsterdam) en een hoofdkantoor (Maastricht). Er zouden zo’n 175 mensen in dienst zijn bij de organisatie. 
De site Skipr meldt dat het onderdeel dat failliet is verklaard, het zogenaamde landelijke callcenter Co-Med Teleservices BV is. Dit callcenter zou ondertussen een andere naam hebben gekregen en wel PCC Tele-Services Amsterdam. Het is vreemd om deze BV – dat onder het moederbedrijf hangt – een callcenter te noemen. In de zorg wordt dat een afsprakencentrum genoemd. 

Co-Med Zorg BV heeft een reactie gegeven op het faillissement van het zusterbedrijf PCC Tele-Services Amsterdam. Volgens Co-Med staat het zusterbedrijf geheel los van het moederbedrijf Co-Med Zorg BV dat financieel gezond is. PCC Tele-Services Amsterdam was opgericht om diensten aan te bieden aan Co-Med Zorg BV maar ook aan andere partijen, waarbij de focus lag op de telefonische ondersteuning van huisartsenpraktijken. Hierdoor zou de organisatie de telefoon halen uit de praktijken tijdens piekmomenten. Hierbij zou een gespecialiseerd team de telefoon overnemen.  

Werkbare opzet 
Op zich is een opzet als dat van Co-Med BV goed werkbaar in Nederland, alleen dan zouden er betere afspraken gemaakt moeten worden. Zoals gemeenten samenwerken op het gebied van ondersteunende afdelingen – kijk bijvoorbeeld naar de ABG-gemeenten in Brabant – kunnen huisartsenpraktijken op dezelfde manier opgezet worden. Centraal in het land zou het hoofdkantoor met de ondersteunende afdelingen geplaatst moeten worden. Hierbij moet men denken aan de afspraken afdeling, de inkoop van gezamenlijke goederen en diensten en het logistiek magazijn. Daarnaast zou er lokaal of regionaal gedacht kunnen worden aan een pool van huisartsen. Tevens zou lokaal samengewerkt kunnen worden op het idee van Positieve Gezondheid. 

Maar van groot belang is de afdeling van afspraken, waarbij men de telefoontjes overneemt van de praktijken en tevens de agenda in kan zien om zo de afspraken in te plannen. Deze afdeling is de spil waar het om draait, naast de directe zorg aan patiënten. Hier is duidelijk dat de ICT van groot belang zal zijn.  

(Bronnen: Skipr, Co-Med, EenVandaag, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) 

Henny A.J. Kreeft 
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights