F35a Lightning ii (© Military_Material via Pixabay)

OPINIE – Het Gerechtshof heeft het kabinet verboden om onderdelen van F-35 gevechtsvliegtuigen aan de bezetter van Palestina te leveren. Volgens de uitspraak zou er ‘duidelijk risico’ bestaan dat de bezetter met de straaljagers humanitair oorlogsrecht in Gaza ernstig zou schenden. Ja, zelfs een Brabander als ik kan dat nog zien. Maar ondertussen – na onderzocht te hebben of er andere geitenpaadjes zijn te vinden – komt vak K weer met de zin op een tegel in het Catshuis “ … de bezetter heeft het recht zich te verdedigen …

Het F-35 oorlogstuig 
De F-35 – ook wel F-35 Lightning II-jachtvliegtuig of Joint Strike Fighter genoemd – is volgens Defensie een multimission gevechtsvliegtuig, wat inhoudt dat het meerdere taken kan uitvoeren. De F-35 vervangt het F-16 jachtvliegtuig en is een vijfde generatie gevechtsvliegtuig. Volgens de kenners van oorlogstuig heeft de F-35 een uitgebreider sensorenpakket en stealth-eigenschappen. 
Het oorlogsvliegtuig F-35 heeft 6 hoofdmissies, die het wapentuig moet kunnen uitvoeren: 

  • het bevechten van luchtoverwicht door aanvallen van vijandelijke vliegbases en vliegtuigen
  • het behouden van luchtoverwicht door inkomende vliegtuigen en kruisraketten aan te vallen
  • het onderdrukken en vernietigen van vijandelijke luchtafweersystemen en bijbehorende commando- en vuurleidingssystemen op de grond 
  • het aanvallen van logistieke en communicatielijnen diep in vijandelijk gebied 
  • het verlenen van directe steun aan grondtroepen die in contact zijn met vijandelijke troepen. Hierbij is grote precisie en snelheid cruciaal
  • het verzamelen van inlichtingen, het bewaken van een gebied en het uitvoeren van verkenningsmissies

Welnu, dit zijn de oorlogsvliegtuigen die Nederland heeft om ‘het gebied’ te verdedigen, de vraag is alleen welk gebied hier bedoeld wordt. Nederland heeft (gepland) besloten 52 van dit soort oorlogstuig van Lockheed Martin aan te schaffen. Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) heeft de taak gekregen om materieel op te slaan en te beheren. Tevens het bevoorraden van andere vliegbases in Nederland en missiegebieden, waarbij sinds 2019 ook de opslag, de verzending en het beheer van de reserveonderdelen voor alle F-35 toestellen in Europa ook voor haar rekening is genomen. LCW onderhoudt en test daarnaast de motoren van het oorlogstuig.  

Oorlogstuig van de bezetter 
Middels de uitspraak van het Gerechtshof zou het LCW niet meer aan haar taken kunnen voldoen. Vak K zou deze werkzaamheden vanuit Woensdrecht stopgezet hebben. Maar is dat wel de gehele waarheid? In 2017 heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie besloten dat Nederland als enige land in Europa alle reserveonderdelen voor alle JSF oorlogstuig mag opslaan, verzenden en beheren voor (op dat moment) 400 oorlogstuig.   

De bezetter van Palestina heeft op haar Nevatim Air Base, Adir (F-35I) oorlogstuig staan. Sinds een Letter of Agreement (oktober 2010) is de bezetter de eerste klant die koos voor het F-35 oorlogstuig. In 2016 kwamen daar de eerste toestellen aan. Nevatim Air Base – Air Base 28 – ligt 15 km oost-zuidoosten van Beersheba in de Negev-woestijn. Het is één van de grootste bases van de bezetter met veel oorlogstuig. De Amerikaanse oorlogskrijgers hebben maart 2024 laten weten dat haar F-35 oorlogstuig gecertificeerd zijn voor gebruik met B61-12-atoombommen. De vraag is of dat het oorlogstuig van de bezetter dit recht ondertussen ook heeft gekregen. 

Na de uitspraak van het Gerechtshof moest Nederland / LCW met een oplossing komen om toch aan de (Amerikaanse en die van de bezetter) verplichtingen te kunnen voldoen. Nu is dat niet zo heel moeilijk, daar de onderdelen van Lockheed Martin uit Amerika komen. Deze grote oorlogsvriend van de bezetter kan natuurlijk rechtstreeks leveren aan zijn vriendenkring. Opgelost toch? Maar LCW zit dan wel met problemen, want Nederland heeft de ‘verplichting’ gekregen om te leveren. Maar er is nog wel een geitenpaadje …. en dat zijn de buren van Nederland.
Maart 2022 kwam het Duitse ministerie van Defensie met het bericht dat het land 35 oorlogstuig type F-35 gaat aanschaffen, als vervanger van de oude Panavia Tornado. Tevens werd aangegeven dat de F-35 atoomwapens kan meedragen. 
En zie hier … probleem opgelost, want Woensdrecht mag wel aan Duitsland onderdelen leveren. En laat nu juist dat land de tweede grootste leverancier van oorlogstuig aan de bezetter te zijn.  

Ondertussen gaat Nederland op de nationale tv verder met het verlichten van de pijn van LCW. In een niet al te professionele uitzending van Nieuwsuur kwam eerst de minister van Defensie uiteindelijk aan het woord en die gaf aan dat er wel F-35 onderdelen geleverd kunnnen worden aan de bezetter van Palestina, na de zogenaamde ‘aanval’ van Iran. En alsof het al niet beter kan, schoof een andere minister bij Beau aan om ongeveer dezelfde woorden op tafel te leggen. Dit na uitspraken van VVD-woordvoerder over het leveren van onderdelen aan de bezetter. Tenslotte heeft deze bezetter het recht om zich te verdedigen. 
Het is toch compleet van de ratten besnuffeld: als het vliegtuig naar links opstijgt, mag LCW geen onderdelen leveren, maar als datzelfde oorlogstuig naar rechts opstijgt, mag Nederland wel onderdelen leveren. 

Het doet me denken aan dat verhaal van de middelbare school. Tussen de middag zaten de jongens in de kantine te eten en het ettertje liep achter de zittende jongens langs en gaf een klap op de rustigste jongen aan tafel. Niemand was gewend dat die rustige jongen wat zou doen, maar deze keer stond hij op en sloeg terug. Het ettertje begon te janken als een klein kind, waarna het hoofd van de school erbij geroepen werd en de rustige jongen de schuld kreeg. Het ettertje kon lachend met zijn vriendjes treiteren in het overblijflokaal. 
Zo gaat het ook in de regio Midden Oosten. De bezetter bezet al meer dan 75 jaar Palestina en als het rustige Palestina opstaat, gaat het bezetter-ettertje janken en de gehele wereld heeft aangegeven dat “ … de bezetter het recht heeft om zich te verdedigen … “ 
Het ettertje treitert al jaren richting Iran, waarna Iran een keer terugslaat en het ettertje jankt weer als een klein kind en de gehele wereld staat op haar achterste poten en roept “ …. de bezetter heeft het recht zich te verdedigen en moet F-35 onderdelen krijgen … “ 

(Bronnen: Luchtvaartnieuws, Defensie, NPO Radio 1, Wikipedia, Duitsland Instituut, The Aviationist, Overt Defense) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights