NK Tegelwippen (© Fotostudio Wierd)

Wethouder Sjaak Kruis heeft op woensdag 10 april de eerste tegel vervangen door groen voor het NK Tegelwippen in Lelystad. Waar het kan, wil de gemeente het komende jaar zoveel mogelijk tegels vervangen door groen. Meer groen maakt de stad koeler en zorgt voor het beter opvangen van regenwater. Ook maakt het de stad gezelliger en is het beter voor de dieren.

Groener maken 
Het komende halfjaar, tijdens het NK Tegelwippen, gaan inwoners en de gemeente aan de slag om hun balkon, tuin, straat en wijk groener te maken. Het doel is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemen, bomen, geveltuinen of kruiden. Wethouder Sjaak Kruis startte het seizoen door zelf de schop in de grond te zetten.

Wethouder Sjaak Kruis: “Door tegels te vervangen door planten wordt Lelystad steeds groener, halen we de natuur de wijken in en zijn we beter bestand tegen huidige maar vooral ook toekomstige uitdagingen als hittestress en overstromingen als gevolg van klimaatverandering.”

Groene Straat Make-over
Om het extra aantrekkelijk te maken om tegels te vervangen voor groen organiseert gemeente Lelystad dit jaar verschillende acties. Zo konden Lelystedelingen vorige maand een Plant &  Klaarbox (plantpakket met biologische planten) aanvragen.

Daarnaast kunnen ze zich samen met hun buren opgeven voor de Groene Straat Make-over. De inschrijving voor deze winactie loopt tot 21 mei 2024. Inwoners die in de wijk een tegel of meerdere tegels willen vervangen door groen kunnen dit laten weten via Fixi of bellen naar telefoonnummer 14 0320.

Dan kijkt de opzichter of de tegels verwijderd kunnen worden en er groen geplant kan worden. Inwoners kunnen ook bij Mensen Maken de Buurt vragen om het stukje zelf te beheren en vergroenen. De gemeente kan dan helpen met advies en planten.

Eigen tuin vergroenen
Natuurlijk kunnen inwoners ook in de eigen tuin aan de slag. En via loting kans maken op een leuke prijs! Dat kan door een foto van de gewipte tegels in te voeren op de website van het NK Tegelwippen. Een tegel is 30×30 cm. Tegels die kleiner of groter zijn, moeten omgerekend naar dit formaat om aangemeld te worden. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Groene stad belangrijk
In totaal doen 180 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. Sinds de eerste editie in 2020 zijn bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Gemeente Lelystad vindt een gezonde groene stad belangrijk. Daarom werkt ze aan de Agenda Natuur.

Vanuit dit programma doet de gemeente voor het eerst actief mee aan het NK Tegelwippen. Een nog groener en natuurrijker Lelystad is goed voor onze gezondheid en de toekomst, en ook fijner om in te leven. Samen met de stad werkt men aan Lelystad, waar natuur een plek heeft in het dagelijks leven.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights