Khan Yunis (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Donderdag 11.04.2024  
‘Het ruikt naar de dood’: inwoners van Gaza keren terug naar het verwoeste Khan Yunis

Een moeder met 4 kinderen die zondag terugkeerde naar de verwoeste stad, Khan Yunis meldde dat de stad naar dood ruikt. Er is geen stad meer, alleen maar puin. Alle straten zijn platgewalst. Mensen graven om de lichamen naar boven te halen.
Kort nadat het Israëlische leger zei dat zijn troepen zich terugtrokken, begonnen mensen het verwoeste landschap in te trekken – de inwoners van Khan Yunis keerden terug om te zoeken wat er nog over was van hun huizen. Vóór 7 oktober woonden bijna 400.000 mensen in Khan Yunis en omgeving. Een groot deel van het gebied ligt nu in puin na maanden van bombardementen door de Israëlische luchtmacht en artillerie.
Een groepje mannen en jongens op ezelkarren, op fietsen en af en toe een pick-up trok noordwaarts vanuit Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook, waar ruim 1,5 miljoen Palestijnen hun toevlucht hadden gezocht tegen de meedogenloze Israëlische grondinvasie en bombardementen. Ze passeerden het uitgebrande gebouw van het Al-Salam Ziekenhuis, waar bijna alle gebouwen eromheen met de grond gelijk waren gemaakt.

WAFA: Israëlische troepen nemen vrachtwagens in beslag in de stad Deir Ballout

Volgens lokale bronnen hebben de Israëlische bezettingstroepen vandaag twee vrachtwagens van Palestijnse eigenaren in beslag genomen in de stad Deir Ballout, gelegen in de noordelijke provincie Salfit op de West Bank. 
Samir Yousef, de burgemeester van Deir Ballout, meldde dat het Israëlische bezettingsleger het gebied van Dahr Al-Rijal ten noorden van de stad bestormde en twee vrachtwagens in beslag nam terwijl ze bezig waren met het onderhoud van de infrastructuur in het gebied. De gegeven rechtvaardiging was dat het gebied werd geclassificeerd als Area C, onder volledige Israëlische militaire en civiele controle.

Mensenrechtenraad: Gaza wordt geconfronteerd met catastrofale hongersnood

De Palestinian Human Rights Organizations Council (PHROC) heeft dinsdag de volgende verklaring afgegeven, waarin wordt gewaarschuwd dat de Palestijnen in Gaza momenteel catastrofale honger ervaren en op de rand staan van een volledig vermijdbare, door de mens veroorzaakte hongersnood, die door Israël is ontworpen als een oorlogswapen om te vernietigen het Palestijnse volk:
… Verlamd door 16 jaar van bestraffende militaire belegering en blokkade, zelfs vóór 7 oktober, was Gaza al ontwikkeld tot het punt van disfunctie, waarbij meer dan een miljoen mensen afhankelijk waren van voedselhulp om te overleven. Sinds maart zijn, als gevolg van Israëls genocidale beleid en de uitvoering van een totale belegering in Noord-Gaza, en de weigering van levensreddende hulp in het gebied, minstens 28 kinderen gestorven door ondervoeding en uitdroging –– hun aantal komt bovenop de 33.207 gedode Palestijnen. sinds 7 oktober. UNICEF waarschuwt dat dit aantal waarschijnlijk zal stijgen als de Israëlische aanval op Gaza doorgaat, en als de obstakels die Israël heeft opgelegd voor humanitaire hulp blijven bestaan. Volledige financiering van de UNRWA is dringend nodig om het voortbestaan van het Palestijnse volk in Gaza te garanderen …

Israëlische gasbommen verbranden een huis in de buurt van Nablus

Woensdag veroorzaakten Israëlische gasbommen brand in een Palestijns huis in de stad Beita, ten zuiden van Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat verschillende legerjeeps de stad binnenvielen voordat de soldaten gasbommen en hersenschudding granaten op huizen afvuurden.
Ze voegden eraan toe dat één huis in brand vloog en gedeeltelijk uitbrandde voordat de brandweerlieden erin slaagden de brand te blussen.
Slechts een deel van het huis werd verbrand omdat de brandweerlieden van de Palestijnse Civiele Bescherming erin slaagden het vuur onder controle te houden voordat het zich verspreidde.

Soldaten schieten een Palestijn neer in Nablus

Dinsdagochtend vielen Israëlische soldaten de oostelijke gebieden van de stad Nablus in het noorden van de West Bank binnen, schoten een jonge man neer en ontvoerden een andere.
Mediabronnen zeiden dat veel gepantserde militaire voertuigen de oostelijke gebieden van Nablus binnenvielen, inclusief het vluchtelingenkamp Balata, voordat de soldaten huizen bestormden en plunderden, wat tot protesten leidde.
Ze voegden eraan toe dat het leger ook scherpschutters had ingezet op de daken van verschillende binnengevallen huizen, en een jonge man, Eyad Nabil Kharraz, had ontvoerd.
Medische bronnen bevestigden dat de soldaten een jonge man met scherp in zijn been hadden geschoten in de volkshuisvesting wijk, ten oosten van de stad.

Israëlische soldaten schieten een Palestijn neer nabij Nablus

Dinsdagavond schoten Israëlische soldaten een jonge Palestijnse man neer in het dorp Asira Al-Qibliyya, ten zuiden van Nablus in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat verschillende militaire jeeps het dorp waren binnengevallen, wat leidde tot protesten voordat de soldaten scherpe kogels, met rubber beklede stalen kogels en gasbommen afvuurden.
De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) zei dat de soldaten een jonge man met scherp in de dij hadden neergeschoten.
De soldaten sloten ook verschillende straten in de stad af en plaatsten wegversperringen in verschillende delen van het gouvernement Nablus.

Israëlische kolonisten schieten een Palestijn neer in Qalqilya

Woensdagavond schoten illegale paramilitaire kolonisten een Palestijn neer in de stad Kafr Thulth, ten zuiden van Qalqilya in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de illegale kolonie El Matan, gebouwd op gestolen Palestijnse gronden, het oostelijke deel van de stad, bekend als Khallet Hassan, aanviel.
Ze voegden eraan toe dat de kolonisten stenen naar een boer, Ayman Odah, gooiden terwijl hij op zijn land werkte, waardoor verschillende wonden ontstonden.
Ook op woensdagavond plaatste het leger een wegversperring bij de zuidelijke ingang van Qalqilya, stopte en doorzocht tientallen auto’s, en ondervroeg veel Palestijnen terwijl ze hun identiteitskaarten inspecteerden.

Israëlische kolonisten schieten vier Palestijnen neer, onder wie een kind, nabij Ramallah

Woensdag viel een groep paramilitaire Israëlische kolonisten het dorp Burqa binnen, ten oosten van de stad Ramallah in het centrum van de West Bank, en schoten vier Palestijnen neer, waaronder één kind.
Lokale bronnen zeiden dat meer dan 30 paramilitaire Israëlische kolonisten het dorp waren binnengevallen en vele schoten op de Palestijnen en hun huizen hadden afgevuurd.
Ze voegden eraan toe dat de kolonisten ook een schuur in het dorp in brand hadden gestoken en probeerden een paar huizen binnen te vallen.
Medische bronnen hebben bevestigd dat de drie Palestijnen met scherp werden neergeschoten, en een kind van 15 jaar met een met rubber beklede stalen kogel in het hoofd.

Dag 188: “Israëlische luchtaanvallen doden Palestijnse burgers; UNICEF-hulpvoertuig geraakt” 

Beginnend voor zonsopgang op donderdag, dag 188 van de Israëlische agressie in de Gazastrook, intensiveerden Israëlische gevechtsvliegtuigen hun luchtaanvallen op Gaza-Stad en het kamp Nuseirat in de centrale Gazastrook, resulterend in de dood van een aantal Palestijnse burgers en de verwondingen van anderen, en uitgebreide vernieling van eigendommen.
Volgens lokale bronnen zijn minstens zes burgers gedood bij de beschietingen van Israëlische kanonneerboten op de huizen van burgers in het vluchtelingenkamp Al-Shati, ten westen van Gaza-Stad.
Een voertuig van het United Nations International Children’s Emergency Fund (#UNICEF) dat wachtte om het noorden van Gaza binnen te rijden, kwam onder vuur te liggen.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 11.04.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights