Waleed Abu Daqqa has died (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 08.04.2024  
Waleed Abu Daqqa sterft na 38 jaar in de Israëlische gevangenis

Na 38 jaar in Israëlische bezettingsgevangenissen is de Palestijnse gevangene Waleed Abu Daqqa overleden als gevolg van jarenlange medische verwaarlozing in Israëlische gevangenissen.
Abu Daqqa zou in februari vorig jaar worden vrijgelaten nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten, maar de Israëlische autoriteiten verlengden zijn straf met nog eens twee jaar en verboden hem zijn enige dochter, Milad, te zien, die hij en zijn vrouw verwekten nadat ze erin waren geslaagd zijn sperma uit de gevangenis te smokkelen. Hem werd de juiste behandeling ontzegd voor zijn zeldzame vorm van kanker, die de Israëlische bezettingsautoriteiten verwaarloosden.
Amnesty International en vele Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties hadden de vrijlating geëist van Waleed, die leed aan een chronische longziekte en beenmergkanker, daarbij verwijzend naar de medische verwaarlozing van Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen.

Soldaten vermoorden een jonge Palestijnse vrouw in Tubas

Maandagochtend schoten Israëlische soldaten een jonge Palestijnse vrouw dodelijk neer bij een militaire wegversperring, ten oosten van Tubas, in het noordoostelijke deel van de bezette West Bank.
De Palestijnse Algemene Autoriteit voor Burgerzaken heeft het Ministerie van Volksgezondheid geïnformeerd dat de ernstig gewonde vrouw aan haar wonden is bezweken, en voegde eraan toe dat de identiteit van de vrouw tot nu toe onbekend blijft omdat het Israëlische leger haar lichaam vasthoudt.
Israëlische bronnen (die vaak de term ‘neutraliseren’ gebruiken) citeerden het leger en beweerden dat de vrouw weigerde zichzelf te identificeren en probeerde een soldaat neer te steken ‘voordat de soldaten haar neutraliseerden’.

Israëlische soldaten ontvoeren zes Palestijnen nabij Ramallah en Tubas

Maandag hebben Israëlische soldaten vier Palestijnen, waaronder twee kinderen, ontvoerd in het dorp Al-Mughayyir, ten noordoosten van Ramallah op de centrale West Bank, en ten noorden van Tubas, in het noordoostelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de soldaten het dorp Al-Mughayyir binnenvielen, voordat ze vele huizen bestormden en plunderden.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten Ahmad Bashar Abu Alia, 17, Dia’ Osama Abu Alia, 17, Mohammad Samir Abu Alia, 18, en Fadi Mohammad Abu Alia, 20, ontvoerden.
Bovendien ontvoerden de soldaten Ayham Mohammad Ghannam, 17, en Aysar Ghannam Ali Ghannam, 17, uit de stad Aqaba, in het noorden van Tubas.

Israëlische soldaten ontvoeren 27 Palestijnen in Hebron, 2 tieners in Tubas

Maandagochtend hebben Israëlische soldaten minstens zevenentwintig Palestijnen ontvoerd uit het gouvernement Hebron op de zuidelijke West Bank, waaronder twintig in de stad Doura, ten zuiden van de stad. Het leger ontvoerde ook twee tienerjongens uit Tubas op de noordoostelijke West Bank.
Mediabronnen zeiden dat een groot aantal Israëlische militaire jeeps de stad Doura binnenvielen, voordat de soldaten tientallen huizen bestormden en plunderden, en veel Palestijnen aanvielen en ondervroegen terwijl ze hun identiteitskaarten inspecteerden.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten minstens twintig Palestijnen uit hun huizen in de stad hadden ontvoerd, voordat ze hen naar een onbekende bestemming brachten.

Leger ontvoert vier Palestijnen, waaronder jonge vrouwen, in Jeruzalem

Zondagavond hebben Israëlische soldaten vier Palestijnen, onder wie een jonge vrouw, ontvoerd uit bezet Jeruzalem, inclusief de Al-Aqsa Moskee, op de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de soldaten de binnenplaats van de Al-Aqsa Moskee waren binnengevallen, verschillende Palestijnen hadden aangevallen en een jonge vrouw hadden ontvoerd.
De bronnen voegden eraan toe dat de ontvoerde vrouw met haar familie zich op de binnenplaats van de Moskee aan het voorbereiden was op Iftar toen de soldaten haar ontvoerden.
De soldaten vielen ook de stad Al-Issawiya, ten noorden van Jeruzalem, binnen, bestormden en plunderden huizen voordat ze een jonge man, Mohammad Elian, en een kind, Zein Muhanna, uit hun huizen ontvoerden.

Israëlische soldaten ontvoeren vijftien Palestijnen op de West Bank 

Zondagochtend hebben Israëlische soldaten minstens vijftien Palestijnen ontvoerd uit hun huizen in verschillende delen van de bezette West Bank, vooral in Hebron, Ramallah, Bethlehem en Jenin.
Het Palestinian Detainees Committee en de Palestinian Prisoners Society zeiden dat de soldaten verschillende delen van de bezette West Bank waren binnengevallen en tientallen huizen hadden bestormd en geplunderd.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten veel Palestijnen in hun huizen ondervroegen voordat ze vijftien Palestijnen ontvoerden, waaronder drie vrouwen en één kind, naast vele voormalige politieke gevangenen.
Onder de ontvoerde Palestijnen bevinden zich twee vrouwen, beiden voormalige politieke gevangenen, Layan Nasser en Layan Kayed, studente aan de Bir Zeit Universiteit.

De internationale druk neemt toe naarmate de genocide in Gaza voortduurt

Na de oproep tot een wapenembargo tegen Israël, die vrijdag door het hoogste mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties is aangenomen, hebben internationale waarnemers opgemerkt dat Israël wereldwijd diplomatieke steun verliest, omdat de wreedheden in Gaza voortduren.
Leiders in Groot-Brittannië, Australië, Spanje en Ierland hebben allemaal de moord door Israël op buitenlandse voedselhulpverleners in Gaza vorige week aan de kaak gesteld. De Amerikaanse president riep op tot een staakt-het-vuren in Gaza (hoewel hij het Amerikaanse beleid niet naar Israël verlegde en doorging met het sturen van wapens), terwijl de Britse regering wordt geconfronteerd met binnenlandse beschuldigingen van medeplichtigheid aan genocide, vanwege haar steun aan Israël.
De Spaanse premier Pedro Sanchez noemde de verklaring van de Israëlische regering over de moord op voedselhulpverleners op 1 april 2024 “totaal onaanvaardbaar en onvoldoende”. De Ierse premier Leo Varadkar zei dat Israëls gedrag in de Gaza-oorlog ‘de wraak naderde’.

Israël trekt zich terug uit Zuid-Gaza om zich voor te bereiden op invasie van Rafah

Het Israëlische leger maakte zondag bekend dat het troepen terugtrok uit delen van Zuid-Gaza, een stap die volgens de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant werd genomen ter voorbereiding op een aanval op Rafah, de zuidelijke stad aan de Egyptische grens die vol zit met 1,5 miljoen Palestijnen.
“De terugtrekking van de troepen uit Khan Yunis vond plaats nadat Hamas niet langer als militaire organisatie in de stad functioneerde en de troepen vertrokken om zich voor te bereiden op de operatie in Rafah”, zei Gallant.
Luitenant-generaal Herzi Halevi, het hoofd van het Israëlische leger, zei dat de terugtrekking niet betekent dat de Israëlische slachting van de Palestijnen binnenkort zal eindigen. “De oorlog in Gaza gaat door en we zijn nog lang niet gestopt. Hoge Hamas-functionarissen zijn nog steeds ondergedoken. We zullen ze vroeg of laat bereiken”, zei hij.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek


© Khamakar News Agency / 08.04.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights