Bomen (© gem Den Helder)

DEN HELDER – In de gemeente Den Helder zijn de laatste tijd veel bomen weggehaald. Vaak gebeurde dit omdat de bomen ziek waren. Daarnaast werden ‘gevaarlijke bomen’ weggehaald. Bij de gemeente kwam vaak de vraag binnen, waarom niet direct na het kappen op dezelfde plaats een boom terug werd geplaatst. Assetmanager Groen bij de gemeente, Marieke Holthuijsen, heeft op de site van de gemeente uitgelegd welke keuzes worden gemaakt bij het planten van nieuwe bomen. 

Graag vervangen
Volgens Marieke Holthuijsen wil de gemeente elke weggehaalde boom vervangen door een nieuwe boom. Daarnaast wil men wel dat een boom groot en oud kan worden, waarbij men het liefst bomen wil planten die minimaal 60 jaar meegaan. Om dit te kunnen realiseren, heeft een boom voldoende ruimte nodig zowel boven als onder de grond.
De bomen moeten hard werken voor de gemeente. Zo moeten ze schaduw geven, zodat ze voor koelte zorgen op warme dagen. Bomen moeten fijnstof opvangen, water bergen en zorgen voor een gezonde en aantrekkelijke omgeving. Dat zijn nogal wat verwachtingen. 

Gelukkig kan een boom dat ook allemaal, waarbij wel gemeld wordt, dat de boom dit het beste doet, als hij groot kan worden. Een boom levert pas echt wat op na ongeveer 20 jaar. Bij het weghalen van een boom, die nog geen 20 jaar is, dan is alle tijd, moeite en geld dat er in is gestopt, voor niets geweest.  

Kabels en riool 
In de gemeente zijn genoeg voorbeelden van bomen die op te krappe plekken staan. Ze geven overlast door bijvoorbeeld wortelopdruk, waarbij de wortels niet genoeg plaats onder de grond hebben en de straattegels omhoog drukken. In feite geeft de boom hiermee aan dat hij meer ruimte nodig heeft. Maar dat is vaak lastig te realiseren, daar er veel kabels en leidingen liggen. Ook die zijn nodig, want iedereen wil elektriciteit, internet en het toilet door kunnen spoelen. Tevens liggen er kabels in  de grond voor de lichtmasten. 

De hoogte van het grondwater in Den Helder helpt ook niet echt mee. Bij graven komt men al snel grondwater tegen, waardoor de wortels van de boom niet verder kunnen groeien. Voordat de gemeente een boom plant, wordt eerst gekeken naar de ruimte die geboden kan worden. Bij te weinig ruimte, wordt een betere plaats gezocht.
Daarnaast is bekend dat binnen zo’n 10 jaar een straat opnieuw ingericht gaat worden, onder meer omdat er een nieuw rioolsysteem gaat komen. Hiervoor gaat de straat open en wordt ook alles onder de grond aangepast. Juist dan kan men beter geen bomen planten. Zonde van de grond, de boom en het geld. Bij eventuele herinrichting van een straat wordt er voor gezorgd dat er genoeg ruimte is voor het planten van nieuwe bomen. 

De toekomstverwachting van de bomen gaat boven het aantal dat er geplant wordt. Daarentegen zullen er de komende jaren veel bomen geplant gaan worden. Dit jaar zijn er al weer 160 nieuwe bomen geplant. Er wordt over van alles nagedacht, voordat een boom geplant wordt. Als een boom geplant wordt op dezelfde plaats, moet eerst de stronk van de oude boom weggehaald worden, waarna de grond bekeken wordt of deze genoeg voedsel bevat voor de nieuwe boom. Als er niet genoeg voedsel is, wordt er voor nieuwe grond gezorgd. Tevens wordt er gekeken of er voldoende ruimte is, zodat de boom groot kan worden. Dat betekent genoeg ruimte boven én onder de grond.  

In de gemeente kunnen niet alle bomen goed groeien, dus wordt ook nagegaan welke soort het beste past. Meestal zijn dit de bomen die van oudsher er al voorkwamen, maar soms worden ook nieuwe bomen uitgeprobeerd. Den Helder werkt volgens het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen. Hierin wordt beschreven wat een boom nodig heeft en hoe het beste voor een boom in de stad kan zorgen. Meer informatie is te lezen op de site Bomen zijn Belangrijk

(Bronnen: Bomen zijn Belangrijk, Gemeente Den Helder) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights