Ondermijningsbus (© gem Lelystad)

Een pand met afgeplakte ramen, een winkel waar nooit iemand komt of een woning vol met matrassen; het zijn allemaal signalen van ondermijning. Er bestaan verschillende vormen van ondermijning zoals drugscriminaliteit, zorgfraude, hennepkwekerijen en mensenhandel (arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en seksuele uitbuiting). Omdat het belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen in Lelystad signalen van ondermijning herkennen, organiseert de gemeente van 15 tot en met 20 april 2024 de Week tegen de ondermijning.

“Weet dat we er bovenop zitten” 
Burgemeester Mieke Baltus: “We zijn als gewone fatsoenlijke mensen collectief heel krachtig als we signalen herkennen en verdachte zaken melden. Weet, als je iets meldt, dat wij er in Lelystad bovenop zitten. Bestrijding van ondermijning heeft de hoogste prioriteit.

Als mensen signalen niet herkennen of ze negeren; ‘het is mijn pakkie an niet’, of ‘ik wil zelf geen gevaar lopen’, dan geven we de onderwereld de kans zich in onze bovenwereld te mengen. Samen kunnen we Lelystad veilig houden.”

Bezoek de ondermijningsbus op de markt
Om inwoners te helpen de signalen van ondermijning te herkennen wordt een ondermijningsbus ingezet. Deze bus staat op dinsdag 16 april van 08.30 – 12.30 uur op het Noorderwagenplein op de markt bij het Lelycentre. Daarnaast staat de bus op zaterdag 20 april van 9.00-16.00 uur op het Agorahof op de markt in het Stadshart.

Hoe ruikt een xtc-lab? En meer
In de ondermijningsbus krijgen mensen uitleg over verschillende vormen van ondermijning en hoe ze te herkennen zijn. Bezoekers ervaren er de geur van een xtc-lab, een cocaïnewasserij of een hennepplantage. 

Ook zijn er kijkdozen waarmee bewoners de geuren op locatie kunnen ervaren. Daarnaast is er een ‘witwasstraat’ waaruit blijkt hoe crimineel verkregen geld in de bovenwereld wordt gebracht. De politie is aanwezig om specifieke vragen van bewoners te beantwoorden.

Bezoekers krijgen ook informatie over het melden van verdachte situaties via telefoonnummer 112 en bij de politie/wijkagent via telefoonnummer 0900 8844. Anoniem melden kan ook via het telefoonnummer 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl .

Speciaal voor ondernemers
In samenwerking met de Bedrijfskring Lelystad, het Platform Veilig Ondernemen en Stichting beveiliging bedrijventerreinen organiseert de gemeente een kennissessie voor ondernemers. Criminelen hebben namelijk ondernemers nodig zoals vastgoedmakelaars, notarissen, autodealers, elektriciens en vele anderen.

Hoe voorkom men dat men als ondernemer de dupe wordt van ondermijning of zaken doet met een crimineel? Kom naar de bedrijfssessie van 18 april van 16 – 18 uur op het stadhuis in Lelystad. Opgeven kan via: www.bedrijfskring.nl/evenementen/overzicht .

Belangrijke informatie
Belangrijke informatie over ondermijning is verder te vinden op de website www.lelystad.nl/ondermijning. Ook in de bioscoop worden reclames afgespeeld waar informatie wordt gegeven over de signalen van ondermijning. 

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 05.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights