Kinderen in moestuin (© pixabay)

Het voorjaar is de tijd voor narcissen, krokussen en hyacinten. Men ziet ze overal weer opkomen. Die mooie kleuren van de planten die (meestal) boven het gras te zien zijn. Het is dus ook weer tijd voor de tuin. Maar laat het duidelijk zijn dat niet alleen de ouders van de tuin kunnen genieten, maar juist ook de kinderen. 

Tips van de kenners 
Jaap en Aafke (Dop & Erwt) schuiven graag aan bij de tafel van het MamaCafé van de LimonadeBrigade Lelystad. Jaap en Aafke hebben wat tips meegegeven aan het team van de LimonadeBrigade Lelystad, die de tips ook weer deelt. 

Ook met de kleine of kleinste kan men naar het bos en wilde bloemen gaan plukken. Mogelijk kan men een krans maken van madeliefjes. Kijk wel uit voor giftige planten, maar wees niet te bang. Daarentegen is het verstandig om op te letten voor doorns, stekels en glasafval. 

Maar de ouderen kunnen ook met de baby’s en kleuters de tuin in, zelfs kan men over het gras kruipen. Natuurlijk wel op een plaats waar geen honden komen. Tevens kan men de kleine in de kinderwagen naar de boomkruinen en lucht laten kijken. Zo wordt de wereld ontdekt.  

De Stichting Dop & Erwt is opgestart omdat de kinderen te ver van de natuur zijn afgedwaald. Hierbij groeien ze op met groente uit plastic van de supermarkt op de hoek en wonen veel kinderen in de grote stad. 

Het spelen gebeurt ook meestal tussen grote betonnen blokken en het blik van geparkeerde voertuigen, soms ook nog op vervelende plaatsen. Op die manier komen de kinderen te weinig in de natuur. Kinderen moeten de natuur weer (her) ontdekken.

Tuinieren met kinderen 
Op de site van Ouders van Nu kan men ook tips vinden, van bloembollen planten tot vogelhuisjes ophangen en van de opzet van een moestuintje tot het bouwen van een insectenhotel. 

Op het moment dat de kinderen bezig zijn in de tuin met eigen planten leren ze over de natuur. Daarbij is een eigen moestuintje natuurlijk dé manier. Belangrijk is om te beginnen met makkelijke planten die ook snel groeien. 

Hierbij valt te denken aan sla, radijs, wortels, tuinkers en spinazie. Om ze een beetje te helpen, kan men potten, hangbakken of een kweektafel gebruiken. Daarna gaat het alleen nog maar over het planten. 

Het kind moet wel de verantwoordelijkheid krijgen, maar zorg wel dat ze de planten niet vergeten. Daarnaast is op dezelfde site nog een item over leukste vakantie-uitjes met kinderen te vinden.  

Gemeenten kunnen meehelpen door meer plaatsen groen in te richten, waarbij kinderen kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden. Daarnaast moeten tegels en stenen vervangen worden door bijvoorbeeld gras en houtsnippers. 

(Bronnen: Nieuwsbrief LimonadeBrigade Lelystad, De LimonadeBrigade, Dop en Erwt in Lelystad, Ouders van Nu) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.04.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights