Jongeren

Een bijzonder evenement is het festival ‘Van je Sh*t je Hit maken’. Het is een evenement dat speciaal gericht is op jongeren met ervaring in het omgaan met mentale uitdagingen. Het is een festival voor en door jongeren en vindt plaats op vrijdagmiddag 19 april bij SPOT! van 16.00 tot 19.00 uur.

Jongeren onder druk 
Jongeren hebben vandaag de dag een overweldigende druk waar ze mee om moeten omgaan. Zo zijn er uitdagingen als studie- en prestatiedruk, stress, armoede en depressie. Hiermee kunnen ze dagelijks mee geconfronteerd worden. 

Het festival ‘Van je Sh*t je Hit maken’ heeft tot doel om de jongeren met ervaring van druk te laten weten welke ondersteuning beschikbaar is in de gemeente Lelystad. Hierbij gaat het om hen te inspireren, hun ervaringen te gebruiken en om anderen te helpen.

Wachtlijsten 
Op het moment dat de jongere dan eindelijk zo ver is, dat men hulp gaat zoeken, loopt men tegen lange wachtlijsten aan. In de gemeente zijn meerdere organisaties die hulp kunnen bieden aan deze specifieke doelgroep. 

Hierbij kan men denken aan groepen voor lotgenoten, het ontwikkelen van creatieve talenten, contact met ervaringsdeskundigen, trainingen en themabijeenkomsten. De organisaties waar men terecht kan zijn SPOT!, Expex Flevoland, Stip GGZ Lelystad en Wachtverzachter.  

Samenwerking tot festival 
De 4 organisaties werken al lang samen en hebben nu het festival opgezet. Een festival voor en door jongeren. Hiermee wil men de groep interesseren en informeren. Dit kan middels jongeren die ervaring hebben, één-op-één gesprekken, geven van voorlichting op scholen en meedenken met de gemeente.

Het festival wordt georganiseerd door de jongeren met ervaring die verbonden zijn aan de eerder genoemde organisaties. Aanmelden is voor het festival niet nodig en jongeren kunnen gewoon binnenlopen en deelnemen aan de activiteiten. 

Het gaat er gewoon om dat men contact kan hebben met iemand van de eigen leeftijd die snapt wat men meemaakt. Al is het soms alleen maar ergens mee bezig zijn – een sport of een spel – waarbij niet eens zoveel gepraat wordt. 

De jongere moet het gevoel krijgen dat als er een moment aanbreekt om tegen iemand aan te moeten praten, dat er iemand is. Soms is een appje al genoeg, zodat men weet dat men niet alleen is. 

Op het festival kunnen de jongeren meedoen aan de activiteiten, maar men kan ook meer te weten komen van de organisaties die het festival organiseren. Op deze manier kan men  ‘Van je Sh*t je Hit maken’.  

(Bronnen:  Nieuwsbrief Eén tegen Eenzaamheid Lelystad, Flevopost, WachtVerzachter)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights