Lening voor verduurzaming woning

Er worden steeds vaker persoonlijke leningen gebruikt om verduurzamingen te kunnen financieren. Zo is in de afgelopen 10 jaar het aantal aanvragen van een lening verachtvoudigd. Dit komt uit recente data van het Nederlands Krediet Collectief. Het meest populair onder de vele verduurzamingsmaatregelen die men kan treffen, zijn spouwmuur- en glasisolatie.  

Verduurzaming als leendoel
Was in 2014 nog maar slechts 5 procent van de leningen bedoeld voor verduurzaming, ondertussen is dat al gegroeid tot zo’n 42 procent. Het Nederlands Krediet Collectief heeft onderzoek gedaan naar de reden van de investering. 

Uit het onderzoek is gebleken dat woningbezitters met name investeren in isolatie, maar zonnepanelen en warmtepompen worden steeds populairder. Het grootse deel van de Nederlanders gebruikt een persoonlijke lening voor het financieren van extra isolatie. 

Het percentage Nederlanders die de lening gebruiken voor extra isolatie is zo’n 40 procent. Een iets kleiner percentage kiest voor de aanschaf van zonnepanelen (29 procent) en bij de aanschaf van warmtepompen is dat zo’n 15 procent. 

Hoog duurzaamheidslabel
De rest van de verduurzaming wordt dan gebruikt voor onder meer zonneboilers, kachels of elektrisch kookmateriaal.  Vroeger werd een lening vaker ingezet voor de aanschaf voor een nieuwe auto of voor de verbouwing van de woning. 

Tegenwoordig wordt er meer geleend voor de verduurzaming. Hierbij denkt men vaker dat huizen met een hoge duurzaamheidslabel aantrekkelijker zijn op de woningmarkt. Daarnaast kan men de energiekosten reduceren en kan men gebruik maken van subsidies. 

Leendoel is verschoven 
Het leendoel van Nederlanders is in de voorgaande 10 jaren behoorlijk veranderd. Een decennia geleden dacht men meer aan de financiering van verbouwingen. Hierbij valt te denken aan een nieuwe keuken of een badkamer. 

Tegenwoordig leent men vaker om de woning te verduurzamen. Dit is in de afgelopen jaren volgens het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief flink gegroeid. Zelfs van 5 procent naar 42 procent. Bijna 8 keer zoveel in de afgelopen 10 jaar.  

(Bron: Persbericht Seeders) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights