Bill Kweepeer Bloesem

In september 2022 is het project ‘HEG’ gestart in het Sidhadorp. HEG staat voor Harmonisch Eetbaar Groen. De opzet was om samen een voedseltuin te ontwikkelen om de onderlinge band te versterken, om de eenzaamheid bij mensen die alleen wonen te verminderen en tevens om de wijk aantrekkelijker te maken voor jongeren.  

Harmonisch Eetbaar Groen 
Het idee achter Harmonisch Eetbaar Groen is dat men een rondje door de buurt kan lopen, waarbij men een gezond en biologisch avondmaal kan oogsten. Daarnaast kan men met iemand op het ontmoetingsbankje gaan zitten. 

Hier kan men samen op het bankje gaan zitten bij de voedseltuin om na te denken over de komende werkzaamheden van de voedseltuin. Op 4 en 18 april zijn meewerkmiddagen gepland voor Harmonisch Eetbaar Groen, voor de voedseltuin. 

Maart 2023 kwam een donatie binnen van Harmonisch Wonen, zodat een kas aangeschaft kon worden. Door de kas kunnen tomaten en andere kasproducten gekweekt worden. Tevens zijn talloze fruitstekjes en vaste groenten geplant. 

November 2023 heeft men een schapenhek geplaatst bij de moestuin. Dit om het mooi overzichtelijk te houden en tevens dat het niet leeggehaald werd door onbevoegden. Tevens werd op dat moment het eigen logo kenbaar gemaakt. 

Rondleiding Groen en Bloei Lelystad 
Groen en Bloei Lelystad is op donderdagavond 15 juni 2023 rondgeleid door en langs het Sidhadorp. En natuurlijk was er een uitgebreide uitleg van het project Harmonisch Eetbaar Groen in het Sidhadorp. 

In het dorp hebben Sieger en Anja met andere bewoners het project opgezet, waarbij stukken openbaar groen zijn omgetoverd tot plaatsen waar men fruitbomen, leibomen met fruit, fruitstruiken en groenteplanten kan vinden. 

Daarnaast hadden – op dat moment – Sieger en Anja plannen om meer stukken grond te gaan inplanten met eetbaar groen. In het midden van het Sidhadorp was een prachtige moestuin aangelegd met een tunnelkas. 

Hier kon men toen aardbeien, artisjokken, prei, rabarber, kool en Yacon vinden. Men kan deze laatste rauw eten, bakken, stoven, grillen of roosteren. De opbrengst van de groente en fruit is voor de bewoners, maar ook voor gezamenlijke maaltijden.  

De kenners van Groen en Bloei Lelystad hebben Harmonisch Eetbaar Groen een prachtig project genoemd wat veel medewerking heeft uit de buurt. Zelf heeft men nagedacht of zoiets ook in de eigen buurt haalbaar zou zijn. 

Tevens zou best een stukje gemeentegrond omgezet kunnen worden naar een bloeiend perk(je). In de stad zijn steeds meer plaatsen waar de bewoners een voorstel hiervoor bij de gemeente hebben ingediend om zo’n project te kunnen realiseren.

(Bronnen: Nieuwsbrief Sidhadorp, Sidhadorp lelystad, Eetbaar Groen, Groen & Bloei Lelystad)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights