Zwerfafval

Op zaterdag 23 maart zal de 22e editie van de Landelijke Opschoondag plaatsvinden. Deze Opschoondag is de grootste jaarlijkse en landelijke voorjaarsschoonmaak waarbij op straten, pleinen en in parkjes het zwerfafval wordt verwijderd. Hiervoor wordt heel Nederland opgeroepen om op 23 maart de handen uit de mouwen te steken om op die manier het zwerfafval op te ruimen.

Straatus Opschonus
 
Misschien is men hem weleens tegengekomen, de Straatus Opschonus, ofwel de Grondige Opschoner. Zo nu en dan kan men hem tegenkomen, maar zeker één keer per jaar gaat hij met zijn roedel op jacht naar zwervend afval.  

Deze afvaljacht gebeurt op de Landelijke Opschoondag en dit jaar is dat op zaterdag 23 maart. Iedereen wordt uitgenodigd om ook een Straatus Opschonus te worden. Daarnaast kan men zich aansluiten bij een buurtroedel om de buurt op te ruimen. Zo krijgt men een schone buurt. 

Terugkijkend naar 2023 
In 2023 zijn zo’n 50.000 deelnemers aan de slag gegaan met 3.394 acties en gebieden. Deze acties zijn aangemeld en vastgelegd op de Schoonkaart van 2023. Hierdoor was deze Landelijke Opschoondag in 2023 een groot succes. 

Er werd samengewerkt in heel Nederland door jong en oud. Iedereen heeft meegedaan, buren, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten. Door deze samenwerking zijn de buurt, de wijk en de omgeving een stukje schoner gemaakt.  

Ook weer nodig
In 2024 is het weer nodig om heel Nederland schoon te maken van het zwerfafval. Op dit moment staat de teller van mensen die mee gaan doen, reeds op bijna 37.000. Maar het kan natuurlijk beter en het streefgetal van 50.000 deelnemers kan natuurlijk overtroffen worden. 

In Lelystad zijn al een aantal acties aangemeld. Zo heeft de Partij voor de Dieren gemeld dat men zaterdag 23 maart het afval gaat opruimen. De start is om 10.30 uur op het Noorderwagenplein. Op dit moment zijn er al 6 deelnemers die zich gemeld hebben. 

Verzamelen is op de parkeerplaats Polderdreef. De volgende opschoonactie is die van Lelystad Haven. Hierbij wordt de Oostvaardersdijk schoongemaakt. Verzamelen is bij het Havenkantoor. De start is om 12.00 uur en er zijn al 5 aanmeldingen.   

Ook de Bewonersvereniging Stadseiland Lelystad doet mee. Men verzamelt bij nr 20, gestart wordt om 10.30 uur en hier hebben zich 17 deelnemers gemeld. McDonald’s doet ook mee op het Larserplein. De starttijd is 10.00 uur en hier zijn 10 deelnemers. Tevens gebeurt dit bij McDonald’s op Bataviaplein 15. Ook start men hier om 10.00 uur en 10 deelnemers.

(Bronnen:  Supporter van Schoon, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights