Digitaal Informatiebord

Eerder deze maand – en ook daarvoor – werd aangegeven dat er problemen waren met de nieuwe vervoerder in Flevoland, Overijssel en Gelderland. Zelfs de vervoerder EBS zelf gaf in februari aan dat reizigers nogal wat hinder hebben ondervonden van het OV. Met name in Flevoland was het wat ‘minder goed’ gesteld met de betrouwbaarheid van de dienstregeling. 

Digitale informatieborden 
Om op de hoogte te blijven of en wanneer een bus rijdt, is het belangrijk dat er digitale informatieborden zijn. Maar de provincie Overijssel heeft vandaag laten weten dat de plaatsing van deze borden in de 3 provincies vertraging op heeft gelopen. 

Het lijkt erop dat het project van de plaatsing van de digitale informatieborden in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland op dit moment compleet stilligt. De provincies hebben aangegeven dat ze geen vertrouwen meer hebben in de leverancier om het project af te maken. 

Daarnaast hebben de provincies leverancier Surtronic aansprakelijk gesteld voor de geleden en nog te lijden schade en openstaande boetes door het niet aankomen van de afspraken. Daarnaast wordt betreurd dat reizigers bij bushaltes mogelijk hinder ondervinden doordat er geen actuele reisinformatie beschikbaar is. 

Als reiziger kan men de dienstregeling nog wel vinden op de papieren dienstregeling bij de bushaltes. Daarnaast kan men online de reis plannen op RRReis.nl of 9292.nl. Daarnaast werken de provincies aan een oplossing voor reisinformatie op de digitale borden.  

Vervangingsproject
De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel werken sinds begin 2021 samen aan het project voor de vervanging van de digitale informatieborden bij bushaltes. Dit was nodig omdat de borden verouderd zijn. Dit is van toepassing voor een aantal borden in Gelderland en Overijssel; voor de provincie Flevoland geldt dat de meeste borden nog van papier zijn. 

Voor het project werd een Europese aanbesteding uitgeschreven, die binnengehaald werd door leverancier Surtronic Group B.V.  In eerste instantie zouden de nieuwe borden op 1 mei 2022 zijn geplaatst, maar om verschillende redenen kreeg de leverancier meer tijd. 

Dat betekende dat het project uiterlijk op 23 december 2022 klaar had moeten zijn. Echter de leverancier heeft de afgesproken mijlpalen niet gehaald en dus in verzuim is gekomen. Daardoor – ondanks inspanningen van alle partijen – is Surtronic contractuele boetes verschuldigd. 

Vastgelopen onderhandelingen 
Door het gebeurde hebben de provincies de leverancier op 13 juli 2023 geïnformeerd over beëindiging van het contract. Daarna zijn er nog verschillende gesprekken geweest tussen de partijen, maar het is niet gekomen tot afspraken. 

Volgens de provincies is het contract op 14 december 2023 afgelopen, terwijl de onderhandelingen zijn doorgelopen. Echter deze zijn vastgelopen, waardoor het project nu compleet stilligt. 

Door de provincies wordt gezocht naar een tijdelijke oplossing om te zorgen dat de digitale informatieborden toch de informatie blijven tonen. Tevens wordt gekeken hoe men verder gaat met het project. Voor de provincies moeten er kwalitatieve goede nieuwe digitale informatieborden komen.  

(Bronnen: Provincie Overijssel, Omroep Flevoland, Provincie Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights