Gewoon zijn

De tentoonstelling ‘Gewoon zijn’ is vanaf 6 maart tot en met 17 april in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad te zien. Het is een expositie van socioloog en fotograaf Ebru Aydin over de ‘sense of belonging’ van moslima’s in Nederland. Hierbij gaat het over waar en wanneer de moslima ergens bij hoort en wanneer ze zich verbonden en geborgen voelt. 

Project ‘Gewoon zijn’
Ebru Aydin heeft voor haar project 12 generatiegenoten, jongvolwassen moslimvrouwen in Nederland gefotografeerd en geïnterviewd. Hierbij werden de hierboven genoemde vragen gesteld. 

Met de antwoorden zijn persoonlijke portretten en stillevens gemaakt, die interactief zijn. De verhalen zijn ook terug te luisteren in de expositie. Het ging over het onderzoek op welke wijze jonge moslima’s zich in Nederland onderdeel voelen van de maatschappij. 

Er zal op 21 maart om 17.30 uur een bijeenkomst zijn in de expositieruimte. Dit is een bijeenkomst rond de internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Na de bijeenkomst zal een Iftar worden gehouden. 

De Iftar is het moment dat na een dag van de Ramadan het vasten wordt gebroken, door een gezamenlijke maaltijd. Voor de Iftar zijn hapjes aanwezig, maar iedereen die de expositie bezoekt, wordt uitgenodigd om zelf hapjes mee te nemen, om zo te kunnen delen.  

Expositie 
Tijdens de opening op 6 maart van de expositie heeft Ebru Aydin haar verhaal verteld, over een Islamitische basisschool en een katholieke middelbare school. Tevens over haar studie Sociologie in Amsterdam, waar ze opbloeide.   

Ze kwam erachter dat er veel vooroordelen bestaan over moslimvrouwen. Tevens worden ze gezien als ‘de ander’ ondanks dat ze al hun hele leven hier wonen. Zo is ze aan het idee gekomen om de expositie op te zetten. 

Voor de expositie zijn 12 jonge moslima’s geïnterviewd over hun eigen ervaringen op het gebied van ’belonging’, waarmee 12 podcast afleveringen, 12 portretten en 12 stillevens zijn samengesteld. 

Elke bezoeker kan zich laten meevoeren door de portretten en verhalen van 12 jonge moslima’s die zijn vastgelegd in de expositie. De verhalen zijn te beluisteren via Spotify. De portretten worden omringd door de traditionele kunst van Tezhip.  

Tezhip (Secret Books Manuscript Illumination) is een kunstvorm die al eeuwenoud is. Vaak wordt de kunstvorm toegepast op de Qur’an en andere manuscripten. De kunstvorm is gebaseerd op Islamitische geometrische kunst, waarbij de geometrie meestal bedekt wordt met organische, vloeiende vormen, geïnspireerd door de natuur.  

(Bronnen: Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, FlevoMeer Bibliotheek Lelystad (+ Instagram). Ebru Aydin, Flevopost, Art of Islamic Illumination)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.03.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights