Broers

Vanaf 19 maart zal de brussencursus voor jonge mantelzorgers gaan beginnen. Brussen zijn jongeren – meestal kinderen – die een broer of zus hebben met een beperking of ziekte. De term ‘brus’ was in feite een nieuw woord, waarin broer en zus samengevoegd werden. De term is gebruikt om de positie van broers en zussen te beschrijven van iemand met een chronische ziekte, een beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. In het Engels worden brussen ‘(young) carer siblings’ genoemd.     

De cursus 
De brussen komen samen tijdens 5 bijeenkomsten, waarin ze ervaringen kunnen delen met leeftijdsgenoten. Daarnaast krijgt men informatie wat er met de broer of zus aan de hand is, worden gevoelens besproken en wordt er geleerd hoe men omgaat met de thuissituatie.  

Voor brussen is het van groot belang om erover te kunnen praten en dat ze hun gevoelens kunnen uiten. Dit werd uitgelegd door de consulent jonge mantelzorgers van Welzijn Lelystad, Liesbeth Krouwel. 

Ze geeft aan dat de brussen heel vaak aangeven dat ze er ook nog zijn. Maar ook het feit dat als er ruzie is, dat de brus verstandig moet zijn en rekening met de ander moet houden. Maar het is voor de brus niet altijd duidelijk wat er precies aan de hand is met de broer of zus. 

Aanmelden voor brussencursus
De brussencursus bestaat uit 5 bijeenkomsten. Op een interactieve manier komen thema’s aan bod als gevoelens uiten en de plaats van het kind in het gezin. Te denken valt aan groepsspelletjes, knutselen. Tevens krijgen de kinderen huiswerk mee. 

De cursus is bedoeld voor de ‘brussen’ tussen 7 en 12 jaar. De bijeenkomsten zijn gepland op 19 en 26 maart, 2, 9 en 23 april. De tijd is tussen 15.45 en 16.45 uur en vindt plaats in Hanzeborg, Koningsbergenstraat 201a. 

Er zit voorbereiding vast aan de cursus. Hiervoor zal Liesbeth Krouwel vooraf met de ouders contact opnemen. Hierbij wordt gevraagd of er thema’s zijn die voor het kind speciale aandacht nodig hebben tijdens de cursus. 

Aan het einde van de laatste bijeenkomst zullen de ouders worden uitgenodigd om aanwezig te zijn. Hierbij wordt teruggekeken op de cursus. Aan de cursus zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is wel nodig via jongemantelzorg@welzijnlelystad.nl

(Bronnen: Brussenbeweging BRUS, Welzijn Lelystad, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights