Quran Ramadan (© pixabay)

Voor de moslim zijn een aantal zaken die verplicht zijn in het leven. Dit worden de 5 zuilen van de Islam genoemd. Deze 5 zuilen zijn de Geloofsbelijdenis (‘Sjahada’), Dagelijks gebed (“Salat’), Geven van aalmoezen (‘Zakat’), Vasten tijdens de Ramadan (‘Saum of Sawm’) en de Bedevaart naar Mekka (‘Hadj’). 

Vijf gebeden
 
Opgemerkt moet worden dat het ‘Dagelijks gebed’ bestaat uit 5 verplichte gebeden, namelijk al-Fadjr (het ochtendgebed), ad-Dhohr (het middaggebed), al-Assr (het namiddaggebed), al-Maghrib (het avondgebed) en al-Ishaa’ (het nachtgebed). 

In de Islam is het Gebed één van de 5 zuilen, waarbij men aangeeft dat het Gebed de belangrijkste zaak is van de Islam, na het geloof in Allah (swt) en zijn Boodschapper (vzmh). Dit houdt in dat de gebeden binnen de vastgestelde tijden verricht moeten worden. 

Begin van Ramadan
Het begin van de Ramadan wordt volgens vastgestelde methoden en voorschriften van de Islam bepaald. Deze regels zijn altijd van toepassing. De Profeet Mohammed (vzmh) heeft de moslims geleerd dat het begin van de Ramadan begint met de zichtbaarheid van de nieuwe maansikkel.

De maand vóór Ramadan is Sha’baan en op de 29ste dag van Sha’baan wordt na zonsondergang naar de maansikkel gekeken. Indien men de maansikkel kan aanschouwen, dan begint de volgende dag de maand Ramadan. 

Indien men de maansikkel niet heeft gezien, dan heeft de maand Sha’baan 30 dagen en begint Ramadan na de 30ste dag. Dit jaar is zondag 10 maart de 29ste dag van Sha’baan 1445. De moslims zullen op deze avond, na zonsondergang, naar het westen kijken.     

Indien men de maansikkel ziet, dan zal het vasten beginnen op maandag 11 maart 2024. Mocht men de maand niet gezien hebben, dan zal Sha’baan eindigen op 11 maart 2024 en begint Ramadan op dinsdag 12 maart 2024.

Vasten tijdens de Ramadan
Het vasten wordt genoemd als verplicht in de Qur’an, zoals in Surah Al-Baqarah (aya 2:183), waarin geschreven staat “ … O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen … “ 

Voor het vasten zijn 2 essentiële verplichtingen, te weten het maken van de intentie om te vasten (vooraf) en het werkelijk vasten tijdens de dagen van Ramadan. Bij de tweede verplichting moet men zich onthouden van alles wat het vasten ongeldig maakt of verbreekt.

Hierbij moet gedacht worden aan het ‘bewust eten en drinken tijdens het vasten’, ‘roken’, ‘het innemen van medicijnen’, ‘bewust braken’.  Daarnaast mag men ook geen intiem contact hebben en moet men conflicten uit de weg gaan. 

Het vasten loopt vanaf vóór al-Fadjr tot al-Maghrib. Daarna wordt het vasten verbroken, in eerste instantie met wat dadels en een beetje melk of water. Daarna doet men het gebed al-Maghrib, waarna men de Iftar (het eten tijdens het vasten in de maand Ramadan) doet.

Hierbij is het van groot belang om op te letten wat en hoeveel men eet. Het is niet verstandig om meteen zo’n 20 verschillende zaken op tafel te zetten en zich vol te proppen. Denk bij het breken van het vasten aan de calorieën.

Belangrijk is om wat basiskennis te hebben over de voeding. Ongezond voedsel is al niet best, maar zeker niet tijdens de Ramadan en zeker moet men teveel ongezond voedsel vermijden. Net als dranken met te veel suiker of te veel koolhydraten. 

Het beste is om te proberen een evenwichtige en gezonde voeding te gebruiken. Een maaltijd die niet té uitgebreid is. Daarnaast kan men ook zorgen voor wat hulp aan mensen die niets of nauwelijks wat hebben. En lees of beluister tijdens de Ramadan de Qur’an. 

(Bronnen: Al-Yaqeen, Salaam Islam, Info Islam, Recite Quran, Islam in Quran, Nu.nl, Omroep Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.03.2024  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights