Gaza in the morning

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 11.03.2024 
Gaza-dokter: Israëlische leger liet baby’s sterven in het Nasr-ziekenhuis

Nadat Israëlische soldaten op 10 november 2023 het Nasr Kinderziekenhuis, ten westen van Gaza-Stad, waren binnengevallen en al het medische personeel hadden gedwongen te evacueren met de belofte dat “een internationaal team op weg was om de kinderen uit het ziekenhuis te evacueren”, werden de kinderen daar achtergelaten om te sterven en hun lichamen werden achtergelaten om te ontbinden.
Dr. Mona Sohweil zei: “We hadden er geen idee van dat het bezettingsleger de baby’s heeft achtergelaten om te sterven, en dat hun lichamen ontbonden zijn zonder dat iemand hen heeft kunnen redden,” en voegde eraan toe dat de gruwelijke misdaad werd gepleegd door het Israëlische leger, dat niet alleen de kinderen niet evacueerden, maar lieten ze daar ook achter om alleen te sterven, zonder medicijnen, voedsel of water.

Israël martelde VN-werknemers om hen te dwingen ten onrechte “banden” met Hamas toe te geven

Uit het nieuwsrapport van Reuters van 9 maart bleek dat Israëlische troepen in Gaza werknemers van de Verenigde Naties martelden om hen te dwingen valse bekentenissen af te leggen over betrokkenheid bij de Palestijnse verzetsgroep Hamas en de aanval van 7 oktober op Israëli’s.
Volgens Reuters werden de beschuldigingen geuit in een nog steeds ongepubliceerd rapport van de VN Relief and Works Agency (UNRWA) dat hun verslaggevers mochten beoordelen.
Het rapport dateert van februari 2024 en beschrijft de beschuldigingen van mishandeling in Israëlische detentie, gemeld door niet-geïdentificeerde Palestijnen, waaronder een aantal die voor de UNRWA werken.
UNRWA-communicatiedirecteur Juliette Touma zei tegen verslaggevers van Reuters: “Als de oorlog ten einde loopt, moet er een reeks onderzoeken plaatsvinden om alle schendingen van de mensenrechten te onderzoeken”.

PCHR: “Israëlische maatregelen bedoeld om geboorten in de Gazastrook te voorkomen”

Op zaterdag 9 maart 2024 bracht het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) een nieuw rapport uit met de titel: “Israëls maatregelen bedoeld om geboorten in de Gazastrook te voorkomen.” Het rapport werpt licht op het feit dat Israël een van de genocidale daden heeft gepleegd die geboorten binnen een groep verhinderen.
Het rapport schetst de catastrofale omstandigheden waarmee zwangere vrouwen in de Gazastrook worden geconfronteerd, een van de meest kwetsbare categorieën en die behoefte hebben aan levensreddende preventieve en curatieve voedingsinterventies. Schattingen tonen aan dat er 50.000 zwangere vrouwen in opvangcentra zitten zonder toegang tot voldoende voedsel en goede gezondheidszorg, en dat 15% van hen waarschijnlijk zwangerschaps- of geboorte gerelateerde complicaties zal ervaren en aanvullende medische zorg nodig heeft die niet beschikbaar is.
Het rapport benadrukt respectievelijk de maatregelen van Israël die bedoeld zijn om geboorte in de Gazastrook te voorkomen, te midden van een gebrek aan bescherming tegen militaire aanvallen. Ze worden rechtstreeks aangevallen, wat resulteert in moordpartijen, verwondingen, het inademen van giftige gassen en het veroorzaken van ernstige psychologische en fysieke schade, te midden van verhoogde gevoelens van angst en ongerustheid en een gebrek aan speciale bescherming. Dit alles zal bij elkaar leiden tot het voorkomen van geboorten en ernstige gevolgen hebben voor de reproductieve gezondheid, waaronder een toename van zwangerschapspijnen, miskramen, doodgeboorten en vroeggeboorten.

EuroMed: twee kinderen en een oudere man dood door honger

Binnen slechts 24 uur zijn twee kinderen en een oudere man gestorven van de honger, terwijl de ondervoeding in Gaza toeneemt.
Een alarmerende honger-, ondervoeding- en uitdrogingscrisis raast door de noordelijke Gazastrook, zo meldde Euro-Med Human Rights Monitor. Dit gebeurt terwijl Israël zijn vijf maanden durende genocide tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook voortzet, zonder internationale druk om de misdaad te stoppen of de oprichting van effectieve mechanismen te garanderen om de vereiste humanitaire hulp te verlenen.
Med Monitor benadrukte dat zijn veldteam in Gaza-Stad en het noordelijke deel van de Gazastrook bijna dagelijks sterfgevallen documenteert als gevolg van de hongersnood die zich over het hele gebied heeft verspreid, zowel in ziekenhuizen als in ontheemdingscentra en resterende huizen. Het aantal sterfgevallen vertoont ook een opmerkelijke stijging onder kinderen en ouderen. De rechtengroep zei dat het officiële dodental als gevolg van honger en ondervoeding, aangekondigd door het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid in Gaza, op woensdagavond 6 maart op 20 stond. Dit cijfer houdt echter alleen rekening met het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen, die allemaal gedeeltelijk operationeel zijn en moeilijk te bereiken als gevolg van vernieling van wegen en brandstoftekorten die de werking van ambulances en andere transportmiddelen belemmeren.

Dag 157 van Israëls aanval op Gaza

Voor zonsopgang op maandag, dag 157 van de Israëlische militaire aanval op de Gazastrook, bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen Palestijnse burgers in verschillende delen van de Gazastrook.
Maandag is de eerste dag van de Islamitische heilige maand Ramadan, en ontheemde Palestijnse families hebben hun best gedaan om op zijn minst wat festiviteiten voor de kinderen te organiseren, ondanks de verschrikkingen die ze nu meemaken.
Persbureau Wafa meldde dat een aantal Palestijnen werd gedood en anderen gewond raakten bij het bombardement op een huis in de wijk Zaytoun.
Een onbekend aantal Palestijnen werd gedood en anderen raakten gewond bij een soortgelijk bombardement dat gericht was op een huis ten oosten van Rafah, ten zuiden van de Gazastrook.

Dag 156: “Het Israëlische bombardement gaat door; Kinderen en ouderen mishandeld”

Medische bronnen maakten zondag bekend dat het dodental in de Gazastrook sinds het begin van de Israëlische agressie op 7 oktober vorig jaar is gestegen tot 31.045 doden, van wie de meerderheid kinderen en vrouwen zijn.
Dezelfde bronnen voegden eraan toe dat het aantal gewonden sinds het begin van de agressie is gestegen tot 72.654, terwijl duizenden slachtoffers nog steeds onder het puin liggen.
Vanaf dag 156 van de Israëlische invasie heeft de Israëlische bezettingsmacht in de afgelopen 24 uur acht bloedbaden gepleegd tegen gezinnen in de Gazastrook, resulterend in de dood van 85 Palestijnen en de verwondingen van 130 anderen.
Het ministerie van Volksgezondheid legde uit dat 72% van de slachtoffers van de agressie kinderen en vrouwen waren, terwijl het dodental als gevolg van ondervoeding en uitdroging steeg tot 25, voornamelijk jonge kinderen en ouderen.

Dag 155: “Rampzalige omstandigheden in Gaza, tientallen doden door Israëlische raketten”

Op zaterdag, dag 155 van Israëls aanval op de burgers in Gaza, ging het Israëlische leger door met het bombarderen en beschieten van burgers in verschillende delen van de verwoeste en vernielde Gazastrook, waarbij tientallen Palestijnen omkwamen en gewond raakten, terwijl nog veel meer mensen omkwamen door de hongersnood, uitdroging en het gebrek aan medische basisvoorzieningen.
In Gaza-Stad werden minstens twee Palestijnen gedood en zeven gewond, toen het leger artilleriegranaten afvuurde op huizen in het vluchtelingenkamp Shati’, ten westen van de stad.
In het vluchtelingenkamp Nusseirat, in centraal Gaza, doodde het leger meer dan dertien Palestijnen en verwondde tientallen Palestijnen, nadat het een raket had afgevuurd op een huis voor de familie Noweiri, in het westelijke deel van het vluchtelingenkamp.
In het Al-Qarara-gebied, ten oosten van Khan Yunis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook, vuurden Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten af op huizen en gebouwen, waarbij ten minste drie Palestijnen omkwamen en vele anderen gewond raakten.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek


© Khamakar News Agency / 11.03.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights