Zonder alcohol

Het college van gemeente Lelystad heeft gebieden aangewezen waar het gebruik van alcoholhoudende dranken verboden is. Het is ook niet toegestaan om in het bezit te zijn van alcohol in een aangebroken pak of fles. Het aanwijsbesluit is verruimd. Door het aanwijsbesluit kan de gemeente handhaven en overlast door alcoholgebruik op bepaalde locaties verminderen. Eerder gold er ook een gebiedsverbod voor lachgas. Dit besluit is ingetrokken omdat lachgas als een verboden middel is opgenomen in de Opiumwet.

Aanwijzingsbesluit
Doordat de gemeente de gebieden heeft aangewezen, kan de politie nu beter en sneller optreden – het zogenaamde lik-op-stukbeleid. Er is een politieadvies gekomen waaruit bleek dat plaatsen waar overlast is door het gebruik van alcohol, er ook overlast is door het gebruik van andere middelen.  

Zonder het aanwijzingsbesluit kon de politie niet of nauwelijks optreden. Het gebiedsverbod is opgenomen in de vastgestelde Algemene plaatselijke verordening. Een ieder is gewaarschuwd en kan hierdoor een boete van 110 euro voorkomen. 

Aangewezen gebieden
In de gebieden die hieronder genoemd zijn, is het verboden alcohol genoemd in de verordening te gebruiken en / of het hebben van alcohol in open verpakking. De gebieden zijn ook in te zien via de kaart van de gemeente. Tevens is de digitale flyer in te zien. 

Hierbij gaat het om de volgende gebieden. 

 • Binnen een straal van 50 meter van een school
 • Alle winkelcentra in Lelystad (Lelycentre, Stadshart, wijkwinkelcentra en ook Bataviahaven)
 • Horecapleintje en een straal van 100 meter rond het Horecapleintje
 • Op en rond trein- en busstation
 • Op en rondom parkeerplaatsen van parken, sportvelden en -parken, speeltuinen, klimtoestellen
 • Specifieke locaties:
  • Havenkom in Boswijk, met straatje Griend 33
  • Parkeerplaats Gelderse Hout (ingang Oostranddreef richting zorgcomplex)
  • Parkeerplaats aan de Wold 11
  • Alle parkeerplaatsen gelegen aan ’t Kofschip
  • De hele Voorstraat (Waterwijk)
  • Het terrein en directe omgeving Iriszorg aan de Gondel 36-01
  • Het Bultpark en direct omliggende straten
  • Rondom de flat van Kwintes aan de Lübeckstraat
  • Rondom Vitree aan de Tallinnstraat 25
  • Strand Houtribhoek 

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Wijkagent Lelystad Centrum (Instagram))

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights