Circulaire economie

Van 11 tot en met 16 maart vindt de negende editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Op bedrijfsterreinen en bij circulaire hubs overal in het land geven ondernemingen uit uiteenlopende branches op circulair gebied, van multinational tot eenpitter, een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Dit is vaak nog onzichtbaar voor het grote publiek. Tijdens de Week gaan de deuren open om andere ondernemers vooruit te helpen maar ook voor nieuwsgierige bezoekers.

Circulaire economie
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “In een circulaire economie gaan we op een duurzame manier om met onze grondstoffen. Circulair ondernemen zorgt daarbij voor een verandering van perspectief: afval is dan niet het einde maar juist het begin van een nieuwe kans.

Dat is goed voor het klimaat, de biodiversiteit, het milieu én onze autonomie. Tijdens de Week van de Circulaire Economie laten koplopers vanuit het bedrijfsleven en overheden zien hoe onze nieuwe economie eruit kan zien en brengen ze deze transitie in beeld. Een feest van inspiratie en een mooi inkijkje in een volledig circulair Nederland in 2050!”

Meer dan honderd pioniers uit diverse branches laten het goede voorbeeld zien tijdens de Week van de Circulaire Economie. Met workshops, debatten en excursies tonen zij hoe zij de circulaire economie in de praktijk brengen.

Elkaar hard nodig 
“Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, aangesloten bij het Versnellingshuis, de initiatiefnemer van de Week van de Circulaire Economie. “De Week biedt een podium aan deze initiatieven.

Een rondleiding door een werkplaats waar ze motoren en compressoren remanufacturen, pitches van circulaire start-ups aan financiers, een kijkje in de keuken bij een bierbrouwerij, een bezoek aan modulaire woningen van hout en een sessie over welke circulaire regelgeving er allemaal aankomt vanuit Brussel. Voor ondernemers in iedere sector genoeg inspiratie om in 2024 verandering teweeg te brengen!”

De Nationale Conferentie Circulaire Economie vindt ook plaats in de Week van de Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Niemand minder dan Hare Majesteit Koningin Máxima zal ook aanwezig zijn en een toespraak houden. Tijdens de conferentie worden voor de zesde keer de Circular Awards uitgereikt, waar innovatieve projecten en organisaties worden beloond voor hun circulaire impact.

Programma
De Week van de Circulaire Economie is een landelijk podium met activiteiten in regio’s verspreid over het hele land. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit de programmering in de provincie Flevoland.

Tentoonstelling over circulaire bouwmaterialen
13 en 14 maart van 10:00 tot 17:00 (Georganiseerd door: PRICE)
In de expo ‘I am Material’ kan men allerlei circulaire bouwmaterialen zien en voelen. Zowel biologische als technologische materiaalgroepen komen aan bod. Laat je inspireren door de nieuwste materialen en de vernieuwingen binnen klassieke bouwmaterialen. Men gaat in op hun prestaties, toepassingen en hun scores op verschillende thema’s en indicatoren van circulariteit (gebaseerd op de taal van Het NieuweNormaal). Meer informatie over dit evenement vind je hier.

Kennissessie over lokale circulaire (bouw)materialen
14 maart van 12:15 tot 18:00 (Georganiseerd door: PRICE)
Kom meepraten, kijken en ervaren wat ieders rol in de Flevolandse strobouwketen kan zijn. Men praat  je bij over hoe vanuit de Nationale Aanpak Biobased Bouwen Flevolandse bedrijven worden geholpen bij het omschalen en opschalen zodat deze onderdeel kunnen worden van de ‘Van land tot Pand’ (stro) ketens in Flevoland. Vervolgens wordt men meegenomen door een aantal succesvolle strobouwprojecten en hoe deze gerealiseerd zijn.

Samen met Flevolandse boeren, inblazers, bouwers, gemeenten en scholen wordt in de paneldiscussie ‘Banen van de toekomst’ besproken wie wat nodig heeft om zijn of haar rol in deze keten te vervullen. Tot slot zal Strobouwer Wouter Klijn een demonstratie geven van het inblazen van stro en is er zelfs de mogelijkheid dit zelf eens uit te proberen. Meer informatie over dit evenement vind je hier.

Bekijk het volledige programma op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl 

Circular Awards
Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten geselecteerd die in aanmerking komen voor een Circular Award. De awards worden toegekend aan innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die een buitengewone bijdrage leveren aan de bevordering van de circulaire economie.

Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel heeft een vakjury bestaande uit gerenommeerde experts de kanshebbers gekozen.

In de categorie ‘Business’ zijn dat Buurman, United Repair Centre en Tiny Library. Closing the Loop: het eerste hergebruikte viaduct, PHA2USE en DigiC maken in de categorie ‘Public’ kans op een prijs. De finalisten in de categorie ‘Circular Hero’ worden tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie bekendgemaakt. Nieuw dit jaar is de categorie ‘Circulair Chain’ waarbij ketensamenwerkingen in het zonnetje worden gezet. Binnen deze categorie zijn Stichting Wood Loop, Stichting Clean Climber en Circulair Plasticketen Rotterdam finalist.

(Bron: Persbericht De Week van de Circulaire Economie 2024) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 07.03.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights