Skatebaan

In december van het vorige jaar was sprake van het feit dat de ontwerper van de nieuwe herdenkingsplaats in het Zilverpark ook gevraagd zou worden om een ontwerp te maken voor het nieuwe skatepark. De gemeente was toen van mening dat het nieuwe skatepark op de plaats zou moeten komen van het huidige skatepark. Daarbij zou het nieuwe skatepark een onderdeel moeten worden van de nieuwe zorgcampus.  

Skatepark in Zilverpark 
Volgens wethouder Sjaak Kruis wil hij zo snel mogelijk toestemming krijgen van de gemeenteraad voor het nieuwe skatepark in het Zilverpark. Het skatepark zou daarbij zo’n 2 keer zo groot moeten worden als het huidige skatepark.   

In het plan van het gebied, waarbij de Ziekenhuisweg wordt opgeheven, een zorgcampus en de ziekenhuislocatie worden ontwikkeld, is ook het nieuwe skatepark opgenomen. De realisatie van het totale plan staat verder in de tijd, maar men wil geen vertraging voor de nieuwe voorziening voor het skaten.  

Zo’n 2 jaar geleden was een plan voor een nieuwe skatebaan in het Woldpark gepresenteerd, wat heeft gezorgd voor veel protest. Daarom werd door de raad even een pauze ingelast. Dit duurde tot vorig jaar, toen men weer ging denken aan het Zilverpark. 

Meer gebruikers van het park 
De gemeente heeft een onderzoek laten doen in 2021 over wat de wensen waren voor een nieuw skatepark. Hieruit kwam onder meer naar voren dat zo’n park geschikt zou moeten zijn voor verschillende gebruikers. 

Hierbij valt onder meer te denken aan gebruikers die op verschillende niveaus actief zijn. Dat gaat dan over de skateboarders, maar zeker ook BMX’ers, steppers en inline skaters. Daarbij wil men diverse obstakels en moet het park goed bereikbaar zijn.  

Volgens een van de gebruikers van het skatepark, moet het nieuwe park beduidend groter worden dan het huidige park. Daarbij komt dan ook nog dat het huidige park al ruim 20 jaar oud is en zeker aan vervanging toe is. 

Skaters vinden dat te lang duurt 
De gebruikers hebben al aangegeven dat de huidige skatebaan te oud is, met een onlogische indeling. Daarbij komen er zo nu en dan stukken los, wat behoorlijk gevaarlijk kan zijn.  

Het is voor de skaters zeer frustrerend dat het allemaal zo lang moet duren. Er wordt wel veel gepraat, maar het kwam niet snel dichterbij dat er wat zou gaan gebeuren. Maar daar schijnt ondertussen verandering in gekomen te zijn, daar wensen doorgegeven zijn aan de architect. 

Tevens wil de gemeente kijken naar urban-skatevoorzieningen kijken, mogelijk op het Stadhuisplein. Een groep skaters maakt graag gebruik van de openbare ruimte, trappen, leuningen en bankjes. 

Een aantal skaters is al bezig in het gebied, omdat er ronde stenen bankjes te vinden zijn. Deze bankjes zijn uitermate geschikt voor bepaalde trucs. Maar ondertussen zijn fracties in de raad (nog) geen voorstander van deze plaats (Moooi Lelystad) en ook niet voor het Zilverpark (VVD en Leefbaar Lelystad). De laatste 2 fracties houden vast aan het voorstel van het Woldpark.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Flevopost, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.03.2024    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights