Unrwa Aid

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 26.02.2024  
Donoren schorten de fondsen aan Gaza’s hulporganisatie UNRWA op

Meer dan een dozijn landen hebben de donaties aan de grootste VN-hulporganisatie in Gaza opgeschort nadat Israël beweerde dat twaalf medewerkers medeplichtig waren aan de aanslagen van Hamas op 7 oktober. De bezuinigingen ondermijnen de instructie van het Internationale Gerechtshof aan Israël om mensen toegang te geven tot humanitaire hulp en kunnen de omstandigheden in Gaza verslechteren.
Van de twaalf door Israël genoemde personen zijn er twee dood verklaard en één was geen personeelslid van de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA). De organisatie ontsloeg negen mensen in afwachting van een onderzoek door het VN-Bureau voor Internal Oversight Services. UNRWA stuurt jaarlijks gegevens van haar 13.000 medewerkers naar Israël voor doorlichting, meest recentelijk in mei 2023. “Tot nu toe heeft Israël geen schriftelijk bewijs aan de VN geleverd om zijn beschuldigingen te onderbouwen”, aldus Daniel Forti, senior analist bij International Crisis Group. 8 februari 2024.
De landen die UNRWA-donaties opschorten of herzien zijn onder meer de VS, Duitsland, de EU, Zweden, Zwitserland, Canada, Nederland, Groot-Brittannië, Italië, Australië, Finland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Frankrijk, IJsland, Roemenië, Estland en Japan. Spanje en Portugal verhoogden daarentegen hun financiering voor het agentschap. 50% van de begroting van de UNRWA staat op het spel en het agentschap dreigt eind februari zonder geld te komen te zitten. De situatie heeft “verreikende humanitaire en mensenrechten-effecten”, aldus de speciale VN-rapporteur, Francesca Albanese, tegen Al Jazeera News op 2 februari 2024.

Twee Palestijnen gedood, één gewond, nabij bezet Jeruzalem

Donderdagmiddag informeerde de Algemene Autoriteit voor Burgerzaken het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid over de identiteit van twee Palestijnse broeders die werden gedood nabij de militaire wegversperring az-Za’ayyem, ten oosten van bezet Jeruzalem.
Het ministerie maakte bekend dat de broers, Mohammad Zawahra, 26, en Kazem Issa Ali Zawahiri, 31, donderdagochtend zijn omgekomen, terwijl een derde jongeman gewond raakte nadat zij een schietpartij zouden hebben uitgevoerd.

Jenin: Israëlische drone-aanval doodt twee Palestijnen en verwondt 15

Donderdagavond vuurde een Israëlische drone een raket af op een voertuig in het vluchtelingenkamp Jenin, in de stad Jenin in het noorden van de West Bank, waarbij twee Palestijnen, waaronder een kind, om het leven kwamen en vijftien anderen gewond raakten.
Mediabronnen meldden dat een jonge man werd gedood en vijftien anderen gewond raakten, waaronder een kritieke verwonding, toen een gewapende Israëlische drone een raket afvuurde op een voertuig in het vluchtelingenkamp van Jenin.
Volgens Dr. Wissam Bakr, de directeur van het Jenin Governmental Hospital, arriveerde het verkoolde lichaam van de voormalige gevangene, Yasser Mustafa Hanoun, 21, in het ziekenhuis.

Rapport: Israëlische troepen executeren Palestijnen en verminken lichamen

In reactie op een oproep tot inbreng van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties (VN) voor buitengerechtelijke, standrechtelijke of willekeurige executies voor zijn komende rapport over de bescherming van dode personen en hun menselijke stoffelijke resten, inclusief die van slachtoffers van mogelijk onwettige moorden, heeft Al-Haq Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR), het Al Mezan Centrum voor de Mensenrechten en het Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center (JLAC) stuurden een gezamenlijke inzending waarin zij Israëls voortdurende en systematische onderdrukking van de Palestijnen onderstreepten, zelfs na de dood.
In het bijzonder wordt in de inzending de verminking van Palestijnse lichamen door de Israëlische bezetter (IOF) benadrukt; het achterhouden van Palestijnse lichamen, inclusief die van gevangenen en gedetineerden; het gebruik van massagraven, vooral tijdens de aanhoudende genocide in de Gazastrook; en het graven in / op Palestijnse graven en begraafplaatsen. De inzending plaatst dergelijk draconisch beleid en praktijken verder binnen de bredere context van Israëls zionistische kolonialisme en apartheidsregime.

Een tiende Palestijnse gevangene sterft in Israëlische gevangenis

Vrijdag maakten de Commission of Detainees and Ex-Detainees Affairs en de Palestinian Prisoners’ Society (PPS) bekend dat een andere Palestijnse gedetineerde in de Israëlische gevangenis is overleden.
De gedetineerde, een inwoner van Gaza, is de tiende Palestijnse gevangene die in Israëlische gevangenissen omkomt sinds het begin van de Israëlische militaire aanval op de Gazastrook, op 7 oktober 2023.
De groepen maakten de dood bekend van de Gaza-burger, Izz al-Din Ziad Abd Al-Banna, 40, terwijl hij zich in de Ramla-gevangeniskliniek in centraal Israël bevond.

Palestijn sterft aan donderdag opgelopen ernstige verwondingen

Eerder maandag hebben medische bronnen in Jenin, in het noordelijke deel van de bezette West Bank, de dood bevestigd van een jonge man die ernstig gewond raakte toen Israëlische soldaten afgelopen donderdag 22 februari 2024 twee Palestijnen doodden en vijftien verwondden.
De bronnen zeggen dat de jonge Palestijnse man Majdi Awad Nabhan ernstige verwondingen opliep toen een Israëlische militaire drone een raket afvuurde op een auto in het vluchtelingenkamp Jenin, in Jenin.
Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht en werd geopereerd voordat hij op de intensive care werd geplaatst, maar bezweek aan zijn ernstige verwondingen.

Dag 143: “Israëlische raketten, granaten, doden tientallen in Gaza”

Eerder op maandag, dag 143 van de aanhoudende Israëlische genocide op de Palestijnen in de Gazastrook, doodden Israëlische raketten en granaten tientallen Palestijnen, waaronder veel vrouwen en kinderen, en raakten tientallen inwoners gewond.
Het leger ging door met het afvuren van raketten en granaten op verschillende delen van de verwoeste en verwoeste kust enclave, vooral in de zuidelijke en centrale gebieden.
In Khan Yunis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook, vuurde het leger een raket af op een huis in de buurt van het Gaza European Hospital, ten oosten van de stad, waarbij minstens twee Palestijnen om het leven kwamen en velen gewond raakten.

Dag 142 Update: “Israëlische raketten doden tientallen in Gaza” 

Op zondag, dag 142 van de voortdurende aanval op de Gazastrook, hebben Israëlische raketten en granaten tientallen Palestijnen gedood, waaronder veel kinderen en vrouwen, en zijn honderden gewond geraakt, terwijl het leger huizen en gebouwen in verschillende delen van de kust enclave bleef bombarderen.
In Gaza-stad werden drie Palestijnen gedood en raakten verschillende anderen gewond toen het leger een raket afvuurde op een huis in de wijk Sabra.
Bovendien vuurde het leger raketten en granaten af op veel huizen in verschillende delen van Gaza-stad, vooral in de wijken Sabra en Zeitoun van Gaza-stad, waarbij ten minste twaalf Palestijnen om het leven kwamen en meer dan vijftien gewond raakten, waarvan sommigen ernstig.

Dag 142: “92 doden in Gaza in de afgelopen 24 uur”
Het dodental in Gaza is gestegen tot 29.606, terwijl Israëlische strijdkrachten bloedbaden bleven plegen te midden van een catastrofale humanitaire situatie.
Op zondag, dag 142 van de voortdurende Israëlische invasie van Gaza, zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring: “De Israëlische bezetting heeft in de afgelopen 24 uur acht bloedbaden gepleegd tegen gezinnen in de Gazastrook, waarbij 92 Palestijnse levens zijn geëist en 123 gewonden zijn veroorzaakt.”
De bezettingspremier verklaarde dat hij de oorlogsraad zou ontmoeten om zijn operationele plannen voor de invasie van Rafah goed te keuren.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 26.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights