Overstekende padden

Was het eerder deze week over de padden in de Gelderse Hout die in de problemen zijn gekomen, maar ook in de stad zelf hebben amfibieën het niet makkelijk. In de Zuiderzeewijk zijn de vrijwilligers van de Paddenredders Zuiderzeewijk druk met het redden van padden en kikkers, die proberen een straat over te steken. Ook voor deze diertjes is de paddentrek begonnen. 

Paddentrek 
Het komt op veel meer plaatsen voor dat op enig moment de padden beginnen met hun reis om te kunnen paren. De Dierenbescherming kwam enige dagen geleden al met een waarschuwing dat de paddentrek was begonnen. 

Het weekend van 10 februari had de Dierenbescherming de eerste berichten ontvangen van vrijwilligers die de padden oprapen. Doordat de temperatuur aan het stijgen was, konden de dieren ontwaken uit hun winterslaap en begon de paddentrek. 

Paddenbrigade 
Voor de Gelderse Hout is de Paddenbrigade reeds druk bezig met het redden van de diertjes die de straat over willen steken. Staatsbosbeheer zal binnenkort een scherm plaatsen en wel op dinsdag 27 februari. 

Voor dit scherm worden om de zoveel meter emmers ingegraven. Op het moment dat de amfibieën aan de wandel gaan, komen ze bij het scherm en vallen dan in de emmers. Deze emmers worden geleegd in de poel aan de andere kant van de weg. 

Rioolputten van Zuiderzeewijk 
Hoe anders is het in de Zuiderzeewijk. De paddentrek is ook hier begonnen, maar de padden kwamen vaak klem te zitten in de rioolputten, waardoor ze dood gingen. Gijs Kuipers en Ada Versluis hebben hier een oplossing voor gevonden. 

Rondom de rioolputten wordt een gaas gemaakt. Gijs en Ada gaan de wijk door om te kijken of er padden in de rioolputten zitten. Indien dat het geval is, worden ze eruit gehaald, in een emmer gedaan en in het bos achter de Zuiderzeewijk weer losgelaten. 

Het is vorig jaar voorgekomen dat op één avond ruim 40 padden in een put zaten. De Paddenredders Zuiderzeewijk (zoals de groep zich noemt op Facebook) is bij de gemeente geweest of die wat kan doen, maar daar werd men doorverwezen.  

Ondertussen is hulp gevraagd aan buurtbewoners. Daarnaast zijn er posters aan de wegkant geplakt om te wijzen op de overstekende padden. Misschien is het handig om de handen ineen te slaan samen met de Paddenbrigade, IVN en de Dierenbescherming.  

Een miljoen amfibieën
Vorig jaar kwam de regionale media met een artikel over het feit dat zo’n miljoen amfibieën, onder meer heel veel padden, elk jaar aan hun einde kwamen in de putten van de straten en trottoirs door heel Nederland. 

In Houten heeft men een proef uitgezet om te zoeken naar een oplossing. Heel vaak zijn kikkers en salamanders redelijk behendig, zodat ze nog een beetje kans hebben om omhoog te klimmen. Echter bij de loggere padden gaat dat niet zo goed, die dan in een put terechtkomen. 

Ravon, natuurbeschermingsorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen, meldde vorig jaar dat nauwelijks mensen in de putten kijken, waardoor de diertjes sterven. In verschillende plaatsen, onder meer Houten, Zeist en Leiden zijn proeven gedaan met onder meer trappetjes. 

(Bronnen: Omroep Flevoland, Facebook, Dierenbescherming, AD, lelystad.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 25.02.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights