Kikker

Maart 2020 kwamen bezoekers van de Gelderse Hout dode padden tegen. Het kwam onder meer doordat in de buurt was gebouwd en dat er steeds meer verkeer aanwezig was. De padden willen de weg oversteken, maar veel van deze diertjes halen helaas de overkant niet. In 2022 ging Staatsbosbeheer ook weer aan de slag met het plaatsen van de schermen en de emmers; dat begon toen op 11 februari. 

Paddenbrigade Lelystad
De Paddenbrigade Lelystad is in 2020 begonnen met het overzetten van kikkers, padden en salamanders. Dit wordt gedaan bij het Gelderse Hout in Lelystad. Het is een goed team van dierenliefhebbers die dit allemaal doen op vrijwillige basis. 

De dierenliefhebbers worden ondersteund door mensen van Staatsbosbeheer en van IVN Lelystad. Maar er zijn nog altijd vrijwilligers nodig die mee willen helpen. Aanmelden kan middels een mail naar coba.swift@gmail.com , waarna ze contact op zal nemen. 

De hulp is hard nodig om de levens van de dieren te redden. In 2022 heeft IVN vrijwilligers geleverd en Staatsbosbeheer de benodigde materialen en de benodigde mankracht bij het plaatsen van schermen en emmers. 

Paddentrek 
In de bosgebieden overwinteren de amfibieën normaal gesproken Op het moment dat de temperatuur boven de 8 graden komt, gemiddeld gerekend over een etmaal en dat ongeveer voor 3 dagen, komen de diertjes tevoorschijn. Ze willen dan naar de nabijgelegen poel om zich voort te planten. 

Gezien er nogal wat verkeer is, zouden ze doodgereden worden bij het oversteken. Daarom zijn bij de schermen emmers geplaatst waar ze in vallen. Daarna worden de emmers 2 maal per dag leeggemaakt bij de poel.

Ondertussen is de Paddenbrigade al flink druk, daar de paddentrek vroeg is begonnen, mede gezien de vele regen en de hoge temperatuur. Dit jaar zal Staatsbosbeheer ook weer een scherm plaatsen en wel op dinsdag 27 februari. 

Om de zoveel meter worden de emmers ingegraven naast het scherm. Wanneer de amfibieën gaan lopen en langs het scherm wandelen, vallen ze in de emmers. Daar worden ze verzameld en geteld door de vrijwilligers om ze daarna in de poel weer los te laten. 

Paddenbrigade Lelystad – middels haar coördinator Coba Beugeling – heeft alle natuurliefhebbers in de buurt opgeroepen om even een handje mee te komen helpen. Er wordt specifiek gezocht naar vrijwilligers die willen helpen om de kikkers, padden en salamanders in het Gelderse Hout over te zetten. 

Daarbij krijgen de vrijwilligers de juiste informatie, onder meer over het verschil tussen kikkers en padden. Indien men het wenst, kan men de diertjes overzetten met iemand die al meer ervaring heeft.  

(Bronnen: Padden (werkgroeppagina), Flevopost, lelystad.nieuws.nl)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.02.2024  

Een gedachte over “Vrijwilligers nodig om padden te helpen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights