Zeearend

De Werkgroep Zeearend heeft op haar site gemeld dat sinds 2006 er zeearenden in Nederland broeden. De Werkgroep publiceert de resultaten van het broedseizoen in het tijdschrift van de Werkgroep Roofvogels Nederland, de Takkeling. Deze week heeft boswachter Hans-Erik Kuypers in de Boswachtersblog Oostvaardersplassen bekend gemaakt dat er een zeearendpaar in de Hollandse Hout haar nest aan het bouwen is.  

Oostvaardersplassen
Volgens de boswachter is dit de eerste keer in de geschiedenis van de Oostvaardersplassen dat een paar zeearenden in het bosgebied van de Hollandse Hout een nest hebben gebouwd. 

Jaarlijks sinds 2006 broeden zeearenden in de Oostvaardersplassen en normaal gesproken was dit midden in het moeras. Dit is een plaats wat niet toegankelijk is voor het publiek. Deze keer is een paar neergestreken in het bosgebied gelegen naast het moerasgebied. 

Vroeg bezig met bouwen 
Volgens de boswachter zijn er al jaren broedende zeearenden in de Oostvaardersplassen, waarbij ze altijd in een boom zaten in het moeras. Echter deze boom is omgewaaid en daarom zijn de dieren op zoek gegaan naar een andere plaats.

Een paar zeearenden broedt vroeg in het jaar en beginnen al snel na de jaarwisseling met het maken van een nest. Ze zijn de afgelopen dagen bezig geweest met het zoeken en aandragen van de juiste takjes. Normaal gesproken zijn de eerste eieren in de tweede helft van februari te vinden.   

Beheerpad afgesloten
Natuurlijk kan een bericht in de media uitnodigen tot groepen vogelspotters die ‘even komen kijken’, echter er is toch besloten om het bericht naar buiten te brengen. Hiermee wil men ook bereiken dat er een sociale controle is om de vogels niet te storen.  

Volgens de boswachter ligt de locatie van het nest zo’n 150 meter van een doorgaand beheerpad. Dit pad wordt ook door wandelaars gebruikt. Alhoewel het niet druk is op het pad, is toch besloten om het pad af te sluiten. 

Aangezien Staatsbosbeheer het bosgebied in de omgeving van het nest tijdelijk heeft afgesloten, wordt er ook aan vogelspotters en wandelaars gevraagd om een tijdlang een andere route te nemen.

De maatregelen gelden voor een gebied in een straal van 500 meter rond het nest waar tevens ook een bewakingscamera is geplaatst. Deze maatregelen zullen duren tot het eind van het broedseizoen in juli. 

De Werkgroep Zeearend heeft laten weten dat het afgelopen jaar een nieuw record is gevestigd. Dit als het gaat om het aantal broedparen zeearenden in Nederland. De Werkgroep heeft gemeld dat er 36 broedende zeearenden zijn geweest. Van de 36 paren met nest gingen er 32 over tot broeden.

(Bronnen: Werkgroep Zeearend Flevoland, Omroep Flevoland, Flevopost, Boswachtersblog Oostvaardersplassen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.02.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights