Schildneuscobra

Maandag 19 februari 2024 is een slang ontsnapt uit een woning aan de Sont. Het gaat hierbij om een schildneuscobra. Dit is een slang van ongeveer 50 cm lang en is giftig. De gemeente Lelystad adviseert om ramen en deuren dicht te houden en afstand te houden. Op het moment dat de slang wordt gezien, is het verstandig om direct 112 te bellen. Een specialist is op zoek naar de slang. De gemeente zal het bekend maken als de slang is gevonden.

Specialist ingeschakeld 
De eigenaar van de slang heeft ondertussen een specialist ingeschakeld om de slang te vinden. Volgens de verwachting van de specialist zal de slang zich nog in het huis van de eigenaar bevinden. 

De schildneuscobra staat bekend als een vluchtslang, die niet zelf de confrontatie aangaat. Mogelijk heeft de slang zich teruggetrokken op een plek waar hij moeilijk weg kan of waar het warm en droog is. Er wordt op verschillende manieren naar de slang gezocht. 

Hierbij valt te denken aan slangenvallen, een speciale speurhond en het plaatsen van meel. Met dit laatste is te zien of de slang er langs of door kruipt. Het advies is daarom om uit de buurt te blijven. 

Daarnaast is het van groot belang om 112 te bellen als men de slang ziet of als men gebeten is door de slang. De hulpdiensten zijn geïnformeerd en zullen verdere instructies geven. 

Omwonenden geïnformeerd
Omwonenden hebben maandagavond een brief van de gemeente gekregen over de ontsnapte slang. In de brief staat wat mensen gelijk kunnen doen, wat te doen als ze het dier zien en wat te doen bij een slangenbeet. Mensen met vragen kunnen bellen naar de gemeente op telefoonnummer 14 0320.

Wat men gelijk kan doen

  • Houd ramen en deuren dicht
  • Houd huisdieren binnen of houd ze aangelijnd als ze naar buiten gaan

Wat te doen als men het dier ziet

  • Bel direct 112. Geef de locatie door waar men het dier ziet of heeft gezien
  • Blijf rustig en kalm als men de slang ziet; houd afstand
  • Probeer de slang niet te vangen, pak het niet vast, jaag het niet op

Wat te doen bij een beet van een cobra

  • Bel direct 112
  • De kans dat men gebeten wordt, is niet groot. Als het gebeurt, kan een beet zorgen voor pijn, zwellingen en uitvalsverschijnselen

(Bron: Gemeente Lelystad)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.02.2024

Ook te lezen via Lelystad Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights